Home

Achtergrond 6 reacties

Partij voor de Dieren zorgt voor aandacht voor landbouw

De landbouw doet niet ter zake, als de hoofdlijnen van de kabinetsplannen worden behandeld. Alleen de Partij voor de Dieren richt de pijlen op het landbouwbeleid.

Landbouw staat niet hoog op het prioriteitenlijstje van de politiek, zo blijkt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Woensdag reageerden de Tweede Kamerfracties op de plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Het resulteerde in een debat waarin politici vooral hun eigen bekende standpunten op een nieuwe manier voor de bühne brachten. Ondanks de kersverse landbouwvisie en de vrij recente kijk op het voedselbeleid, concentreerde de belangstelling voor het voedselbeleid zich vooral tijdens de lunch- en dinerpauze.

De VVD is toch niet zo voor subsidie?

Klimaatakkoord

PVV-leider Geert Wilders repte met geen woord over de agrarische sector. Ook bij SP, PvdA, 50-Plus, Denk en bij Forum voor Democratie kwam de landbouw niet aan de orde.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver riep de regering op om alle sectoren mee te laten doen in het klimaatakkoord. “Geen taboes op maatregelen voor landbouw, verkeer of grote industrie”, vindt Klaver, wiens standpunt wordt gedeeld door D66.

Klaas Dijkhoff (VVD) werd door een interruptie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) toch gedwongen om over de landbouw te praten. Thieme legde hem voor dat er van de € 200 miljoen die het kabinet gereserveerd heeft voor de sanering van de varkenshouderij nu € 60 miljoen wordt besteed aan het verduurzamen van de veehouderij. Thieme ziet dit als subsidie aan de varkenshouderij. “Maar de VVD is toch niet zo voor subsidie?”, aldus Thieme. Dijkhoff kon het kabinetsbeleid eenvoudig verdedigen. “Als je een omslag in een bepaalde sector wil, dan moet je als overheid die overgang helpen”, vindt hij.

Lees verder onder de tweet.

Steunfonds voor jonge boeren

Thieme ontlokte ook CDA-voorman Sybrand Buma tot aanscherping van het beleid. Ze riep hem op om voorwaarden te stellen op het gebied van duurzaamheid voor het steunfonds van € 75 miljoen voor jonge boeren. Buma ging niet op het verzoek van Thieme in: hij laat de invulling van de regeling over aan landbouwminister Carola Schouten. Thieme legde dezelfde vraag ook voor aan D66-leider Alexander Pechtold, die – alsof het afgesproken was – ook naar de minister verwees. Pechtold liet zich door Thieme niet verleiden om af te wijken van het regeerakkoord op landbouwgebied. Hij benadrukte dat hij blij was dat de regeringspartijen overeenstemming hebben gevonden in het landbouwbeleid, ondanks de grote verschillen die er zijn tussen de partijen. ‘“Aan de ene kant zei een partij als D66: kan het niet met wat minder beesten in Nederland? Aan de andere kant zeiden CU en CDA: wij hebben wel een verantwoorde bedrijfstak nodig”, schetst hij de uitgangssituatie voor het regeerakkoord tot stand kwam.

Kringlooplandbouw

Op een enkele zin over kringlooplandbouw van CU-leider Segers en een pleidooi voor meer ruimte om te ondernemer van de SGP was het stil op landbouwfront. Zonder de aanhoudende strijd van de Partij voor de Dieren voor een krimp van de veehouderij, zou de landbouw mogelijk helemaal niet op het Haagse podium zijn verschenen.

Lees ook: Minister Schouten: toekomst ligt in kringlooplandbouw

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  Ze had toch tijd om even op te komen dagen, maar van mij mag ze wegblijven.

 • Vhouder

  zit ze een dag niet in het vliegtuig

 • Alco

  Een terreur verdachte krijgt ook aandacht!

 • .....

  Negatieve aandacht schiet daar de landbouw wat mee op dan?

 • Boertje25

  Je merkt wel dat de politiek Marianne Thieme moe begint te worden

 • koestal

  Politici zitten regelmatig in het vliegtuig ,daarom reppen ze niet over de uitstoot van CO2 van Schiphol.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.