Home

Achtergrond laatste update:25 sep 2018

Pacht en fosfaatrechten

VRAAG: Ik heb fosfaatrechten verkocht. Op de peildatum 2 juli 2015 had ik een perceel in gebruik via geliberaliseerde pacht. Nu hoor ik dat de verpachter misschien aanspraak maakt op een deel van de waarde van de rechten. Wat moet ik doen?

ANTWOORD: Dat klopt, verpachters willen zeggenschap over eventuele verkoop plus een deel van de waarde. Hierover dient 24 oktober 2018 een proefproces. Dat gaat weliswaar over reguliere pacht, maar de uitslag is waarschijnlijk ook richtinggevend voor andere vormen van pacht. Adviseurs raden boeren die rechten verkopen aan om rekening te houden met eventuele claims achteraf, en de helft van de opbrengst daarvoor te reserveren tot er duidelijkheid is.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.