Home

Achtergrond

Onzekerheid export Iran doet olieprijs oplopen

Nadat de afgelopen weken de olieprijs alleen maar gestegen is sloot de koers van een vat ruwe olie medio deze week weer eens lager.

De oorzaak daarvan heeft te maken met 2 factoren. Allereerst drukt de sterke dollar de opwaartse prijsontwikkeling, en ten tweede zijn de zorgen over een naderende tropische storm afgenomen.

Tropische storm Gordon

De angst dat de tropische storm Gordon zou uitgroeien tot een orkaan was mede-aanjager van de stijgende olieprijs. Nu duidelijk is geworden dat de storm afzwakt en een route weg van de olieproducerende gebieden gaat volgen, zakt de onrust op de oliemarkt weg.

54 productieplatforms geëvacueerd

Dinsdag kwam het bericht van het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement dat 54 productieplatforms – bijna 8% van de bemande booreilanden in de Golf van Mexico – waren geëvacueerd vanwege van Gordon. Dat betekent dat ruim 9% van de olieproductie en ruim 9% van de aardgasproductie in de Golf stil kwam te liggen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Olieprijs blijft stijgen

Toch zal naar verwachting de olieprijs de stijgende lijn vasthouden, ondanks de toename van de Amerikaanse olieproductie. Dit komt vooral door de berichten over de Iraanse olieproductie en -export. Deze dalen snel. Volgens een analist van PVM Oil Associates daalt de export van de in omvang derde OPEC-producent sneller dan verwacht en zal dat met een dreigende tweede golf van Amerikaanse sancties alleen maar erger worden.

OPEC voert productie op

De toezegging van de OPEC eind juni om de olieproductie op te voeren werpt overigens zijn vruchten af. Onderzoek van Bloomberg toont aan dat de OPEC-output in augustus is gestegen tot 32,74 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau in 2018. Dat betekent een stijging met 420.000 vaten per dag.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.