Home

Achtergrond

Olieprijs blijft oplopen ondanks oproep Trump

Voor het eerst in weken daalde de olieprijs licht. Maar de algehele tendens van steeds oplopende prijzen voor een vat ruwe olie blijft overeind.

De lichte daling van 1% had te maken met het onverwacht stijgen van de Amerikaanse olievoorraden. Uit cijfers van de Energy Information Administration bleek dat er sprake is van een groei van de voorraad met 1,9 miljoen vaten, terwijl analisten juist rekening hadden gehouden met een stevige daling van zo’n 1,3 miljoen vaten. De huidige voorraad ruwe olie komt uit op 396 miljoen vaten.

Tekst gaat verder onder grafiek

Toch is het niet meer dan een rimpeling in de lijn van prijsstijgingen. Een vat West Texas Intermediate ging in een week tijd van $ 70 naar $ 72,40. Brent-olie wordt eveneens steeds duurder, de prijs ging in dezelfde periode van $ 78,50 naar bijna $ 82 voor een vat ruwe olie.

Felle aanvallen van Trump op Opec

De felle aanvallen die de Amerikaanse president Trump via Twitter en via een toespraak bij de VN op de Opec lanceerde, hebben dit tij niet kunnen keren. Trump wil dat de Opec meer olie gaat oppompen om de prijs te drukken en ook het – door de Amerikaanse sancties – wegvallen van ongeveer een miljoen vaten per dag uit Iran compenseert. Trump vindt dat de Opec misbruik maakt van zijn (bijna-)monopolie. Hij zei dat de Opec ‘de rest van de wereld zoals gewoonlijk afzet’.

Shell verwacht geen olietekort

Een heel ander geluid komt van Shell-CEO Ben van Beurden. Tegen zakenzender CNBC zei hij een olieprijs van $ 80 ‘niet onredelijk’ te vinden. Van Beurden verwacht geen tekort aan olie, maar wel een kleinere olietoevoer. De olieproductie zal volgens de Shell-topman na jaren van overproductie terugvallen naar normale niveaus.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.