Home

Achtergrond 2 reactieslaatste update:24 sep 2018

Nederland won slag om Unilever van Britten

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote, beursgenoteerde agrifoodbedrijven. Dit keer Unilever.

Unilever, fabrikant van levensmiddelen, ontstond in 1930 door de fusie tussen het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers. In eerste instantie hadden de twee bedrijven niet de intentie om samen te gaan.

Ze wilden alleen afspraken maken om elkaars belangen in de zeep- en margarineproductie niet te schaden. Uiteindelijk besloten ze toch te fuseren.

Meteen na de fusie werd het nieuwe Unilever gedwongen keuzes te maken. De jaren ‘30 waren door de economische crisis een moeilijke periode voor het net samengevoegde bedrijf. In Groot-Brittannië sloot het bedrijf 50 locaties waar zeep geproduceerd werd.

Ook het aantal margarinefabrieken slonk noodgedwongen. In de Tweede Wereldoorlog was Unilever niet in staat om in Duitsland winst te maken. Daarom investeerde de fabrikant in bedrijven die buiten de normale activiteiten lagen, zoals nutsbedrijven.

Een luchtfoto van de vestiging van Unilever Nederland BV aan de Nassaukade in Rotterdam. De Britse regering gaat ervan uit dat Nederland de slag om Unilever wint, aldus de Financial Times.
Een luchtfoto van de vestiging van Unilever Nederland BV aan de Nassaukade in Rotterdam. De Britse regering gaat ervan uit dat Nederland de slag om Unilever wint, aldus de Financial Times.

Forse groei na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Unilever fors. Het boorde nieuwe internationale markten aan en maakte nieuwe producten. Begin jaren ‘80 stond Unilever op de 26e plek van grootste bedrijven ter wereld.

Vanaf de jaren ‘80 ging Unilever zich toeleggen op kernactiviteiten, onder meer veevoerbedrijven werden verkocht

Na jarenlange groei en overnames in allerlei verschillende markten richtte de fabrikant zich vanaf dat decennium op de kernactiviteiten. Unilever verkocht onder andere veevoerbedrijven en viskwekerijen.

Uiteindelijk resulteerde dit in vier kernactiviteiten: huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, voedingsmiddelen en chemische bedrijven.

Tot dan toe had Unilever nog een hoofdkantoor in zowel Groot-Brittannië als Nederland: een zogenoemde duale structuur. In het voorjaar van dit jaar maakte het bedrijf bekend af te stappen van twee hoofdkantoren. Rotterdam krijgt de nieuwe hoofdvestiging.

Unilever in het kort:

Omzet: € 53,7 miljard
Winst: € 6,5 miljard
Aantal werknemers: wereldwijd 161.000
Laagste beurskoers in 2018: € 42,17
Hoogste beurskoers in 2018: € 50
Hoofdkantoor: Rotterdam en Londen (per december alleen Rotterdam)

Beschermingsconstructie tegen overnames

Multinational Unilever nam vorig jaar – na een vijandig overnamebod van concurrent Kraft Heinz – de structuur onder de loep. Daarop besloot het bedrijf de divisie spreads – waartoe onder meer margarines behoren – af te stoten. Die werd in december aan investeerder KKR verkocht.

Ook de twee hoofdkantoren werden kritisch bekeken. Unilever vond dat die structuur te veel geld kostte. De mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames speelden een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze voor Rotterdam.

Groot-Brittannië blijft belangrijk voor Unilever; er werken ruim twee keer zoveel mensen als in Nederland

Het einde van het hoofdkantoor in Londen betekent niet dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor Unilever. Het bedrijf heeft meer werknemers in Groot-Brittannië dan in Nederland (7.300 tegen 3.100) en heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. Unilever verwacht het ‘versimpelingsproces’ december dit jaar af te ronden.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Laatste reacties

 • Alco

  Afschaffing dividendbelasting de cruciale stem?

 • ENDE902

  @Alco,
  Ik krijg inderdaad de neiging om te denken, dat het huidige kabinet sterk onder invloed van VNO-NCW(lees multinationals) staat. Dit uit zich niet alleen in de gang van zaken rond de dividendbelasting, maar ook in de gang van zaken rond het klimaat. Het beeld dat de landbouw klimaatruimte in moet leveren om de multinationals de ruimte te geven wordt met de dag sterker. Dit zou ook het spanningsveld tussen de heer Calon en VNO-NCW verklaren.
  Bovenstaande neemt natuurlijk niet weg, dat ook de linkse partijen willen, dat de dieraantallen in Nederland dalen.
  Het enige positieve is nog dat mevrouw Schouten zich serieus probeert in te zetten voor de landbouw. Uit bovenstaande kunnen we dan ook concluderen dat de minister in het kabinet alleen staat. Het is dan ook meegenomen dat mevrouw Schouten de minister met het meeste vertrouwen is, of komt dit toch ook nog uit de landbouwsector voort?

Of registreer je om te kunnen reageren.