Home

Achtergrond 7 reacties

LTO wil 12 september duidelijkheid over fosfaat

LTO Nederland eist snelle duidelijkheid over fosfaatrechten en afhandelingen van duizenden bezwaren.

In een brief aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft LTO 14 vragen gesteld. De belangenorganisatie wil uiterlijk woensdag 12 september antwoord van LNV. “Net als de Kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid”, schrijft LTO-voorzitter Marc Calon in de brief. Aanleiding is de onzekerheid bij veel melkvee- en vleesveehouders over het aantal fosfaatrechten. De tijd dringt voor ondernemers die nu niet weten waarmee ze moeten rekenen.

Verzoek om duidelijkheid over afroming

LTO herhaalt in de brief het eerdere verzoek om duidelijkheid over afroming bij het verleasen van fosfaatrechten. Andere vragen gaan over openstelling van de fosfaatbank en in hoeverre nuchtere kalveren meetellen die naar kalverhouders gaan. Ook vraagt LTO in hoeverre boeren nieuwe beschikkingen krijgen met minder fosfaatrechten dan volgens eerdere beschikkingen.

Meerdere vragen hebben betrekking op de vrijstellingsregels voor vleesveehouders, de datum waarop alle veehouders een beschikking hebben over het aantal fosfaatrechten en wanneer de regeling gepubliceerd wordt. Verder wil LTO weten in hoeverre overdrachten geblokkeerd worden en wanneer alle bezwaren afgewikkeld zijn.

Tegemoetkoming voor getroffen boeren?

Tot slot wil LTO duidelijkheid over nog een aantal lastige kwesties. Mogen verpachters en inschaarders fosfaatrechten opeisen? Gaat de minister tegemoetkomen aan getroffen boeren buiten de knelgevallenregeling? En wat zijn de concrete financiële gevolgen voor boeren die aan het eind van het jaar hun fosfaatplafond overschrijden?

De Kamercommissie LNV heeft eerder al aangedrongen op duidelijkheid in het fosfaatdossier en snel antwoord op vragen van onder meer Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA). Netwerk Grondig pleitte eind augustus al voor extra tijd voor het verantwoorden van de fosfaatproductie in 2018.

Volgens meerdere bronnen komt er deze week antwoord van het ministerie richting de Kamer. Naar verwachting inclusief de kwartaalreportage over de mestproductie in het tweede kwartaal van 2018.

Laatste reacties

 • koestal

  De overheid is onvoorspelbaar

 • kanaal

  het is nog veel erger .gewoon krimineel

 • Alco

  Wespennest!!!

 • info519

  zal wel eerst naar brussel moeten....angst is slechte raadgever carola..

 • De overheid heeft met de invoering van de fosfaatrechten diverse vlekjes gemaakt die,door er op te wrijven steeds groter zullen worden , uiteindelijk zijn het de getroffenen zelf zullen moeten gaan poetsen ,

 • Probe

  LTO wil wel meer waar Den Haag lak aan heeft, zo is gebleken.

 • Marco22

  Lto is schoothondje van Lnv en grote partijen als NZO vion ed. Keft wel maar bijt nooit. Krijgt een bot en loopt gedwee mee aan 't lijntje.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.