Home

Achtergrond

Kunstmest KAS-prijs begint op een hoog niveau

Energie is fors duurder, hetzelfde geldt voor ureum. Dat stuwt de KAS-prijs. Ook wordt geanticipeerd op meer Duitse vraag vanwege strengere mestwetgeving.

Boeren zien dit jaar snel stijgende kunstmestprijzen. Dat lijkt op het eerste oog vreemd. Na een koud en laat voorjaar volgde langdurige droogte in de zomer. Er werd weinig bemest. Het verbruik lag 10 tot 15% lager dan gemiddeld. In combinatie met overgebleven voorraden leek een lage startprijs in september een logisch gevolg. Maar het tegendeel is waar. KAS nutramon noteert deze week € 24,25 per 100 kg. Vorig jaar was dat € 20,95 (bron: Triferto).

Tekst gaat verder onder grafiek

Daar zijn meerdere oorzaken voor. Ten eerste is aardgas flink duurder geworden. Dat mist zijn effect niet op de KAS-prijs. De industrie berekende die hogere aardgaskosten door. En buiten Europa, bijvoorbeeld in Oekraïne, werden kunstmestfabrieken tijdelijk stilgelegd of draaiden ze onder de maximale capaciteit.

Dure ureum en strengere mestwetgeving

Ten tweede is ureum nu redelijk aan de prijs. En die meststof heeft (alleen) aan het begin van een nieuw seizoen een correlatie met KAS. Grootste producent China exporteert al een tijdje niet meer en richt zich alleen op de thuismarkt. Ten derde is in Duitsland en ook Frankrijk strengere mestwetgeving aanstaande. Dat gaat gevolgen hebben voor het ureumverbruik aldaar. Straks is alleen bewerkt (en dus prijzig) ureum in die landen nog een optie. Hierdoor komt KAS in beeld. Groothandel Triferto verwacht dat een derde van de Duitse ureummarkt straks door KAS ingevuld kan worden. Ondanks dat dit beleid nog niet vaststaat, werkt dit nu al door in de KAS-prijs.

Tekst gaat verder onder grafiek

Prijsstijging KAS zet door

Vanwege de stijgende energieprijzen is de industrie nu voorzichtig qua verkoop. Er wordt bewust niet te ver vooruitgekeken. De groothandel heeft hierdoor beperkt en niet tegen de laagste prijzen kunnen inkopen. Het is geen kopersmarkt. Een deel van de boeren anticipeert hier ook op. Waar voorheen in oktober of november in de voorverkoop pas zaken werden gedaan, gebeurt dat nu al in september. Dat lijkt vooralsnog verstandig, want de KAS-prijsstijging zet straks weer door.

Prognose: stijgende prijzen.

Voor meer prijzen zie Boerderij op Maat:
Boerenadviesprijzen van Nutramon

Of registreer je om te kunnen reageren.