Home

Achtergrond 27 reacties

‘Hoe dan?’ is sleutelvraag voor landbouwvisie Schouten

De verwachtingen over de landbouwvisie van minister Schouten zijn hooggespannen. De vraag lijkt niet waarheen, maar hoe.

De verwachtingen over de landbouwvisie van landbouwminister Carola Schouten zijn hooggespannen. Zeker nadat ze deze zomer nog twee maanden extra nam om haar visie te maken.

Tipje van de sluier

Met de keuze voor Hoeve Biesland van de familie Duijndam in Delfgauw als locatie om haar landbouwvisie te presenteren, ligt Schouten al een tipje van de sluier op. Hoeve Biesland is een biologisch-dynamische boerderij met 160 melkkoeien waar op het erf ook een slager, een bakker en een boerderijwinkel gevestigd zijn. Op het bedrijf wordt in een gesloten kringloop gewerkt, met de bodem als basis. In een zorgtak zijn hulpboeren actief op het bedrijf.

De problemen liggen echter niet alleen óm het erf, maar zeker ook erop

Grote uitdagingen voor de sector

De taak die Schouten op zich nam om een toekomstvisie te schrijven voor de landbouw is niet bepaald eenvoudig. De uitdagingen waar de sector voor staat zijn enorm: in het kader van het klimaat moet de CO2-uitstoot fors omlaag. Daarnaast staat het maatschappelijk draagvlak van de sector onder druk. De aanhoudende verbeterwens voor dierenwelzijn en de effecten van de huidige landbouwpraktijk op de leefomgeving en de biodiversiteit zetten het stelsel onder druk. De problemen liggen echter niet alleen óm het erf, maar zeker ook erop. De inkomens bij veel boeren staan onder druk, terwijl de eisen aan producten en het productieproces steeds hoger worden. De bewegingsvrijheid van ondernemers wordt door aanscherpende regelgeving steeds kleiner.

Minister Schouten presenteert haar landbouwvisie op Hoeve Biesland in Delfgauw, hier op een foto uit 2016. - Foto: Roel Dijkstra
Minister Schouten presenteert haar landbouwvisie op Hoeve Biesland in Delfgauw, hier op een foto uit 2016. - Foto: Roel Dijkstra

Het moet anders

Dat het allemaal anders moet, daar is de meerderheid het wel over eens. Uit het onderzoek ‘De staat van de boer’ van Trouw blijkt dat 80% van de boeren naar een meer duurzame productie wil. De stapel rapporten van wetenschappelijke instituten dat de landbouw anders moet, stapelen zich op.

Dat kringlooplandbouw centraal zal staan in de toekomstvisie, staat wel vast

Neuzen dezelfde kant op

Schouten schrijft al geruime tijd aan haar document, waarvoor ze uitgebreid contact heeft gehad met boeren, organisaties en ook met de regeringspartijen die mee schrijven aan de landbouwvisie. Het document moet ervoor zorgen dat er een stabiel beleid komt waar boeren op kunnen bouwen, in plaats van het voortdurend wijzigende beleid omdat de actualiteit hier om vraagt. Voor het zomerreces werd in een stal in de omgeving van Den Haag nog druk gesproken over de landbouwvisie, om de neuzen allemaal in dezelfde richting te krijgen, nadat Schouten met haar conceptversie wisselende reacties oogstte.Terwijl voor VVD ‘innovatie’ en ‘marktpositie’ toverwoorden zijn, hameren D66 en ChristenUnie vooral op kringlooplandbouw. De omvang van de veestapel is ook zo’n pijnpunt, het regeerakkoord sluit krimp niet uit.

Kringlooplandbouw centraal

Dat kringlooplandbouw centraal zal staan in de toekomstvisie, staat wel vast. Ook premier Rutte zinnespeelde hier eerder deze week op. De grote vraag is hoe Schouten deze omslag in de sector teweeg denkt te brengen, binnen de beperkte kaders die het milieu, de EU, de maatschappij, maar zeker ook de portemonnee van de boer scheppen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het enigste waar ze in Nederland heeeel erg goed in zijn is dikke raporten schrijven,wie betaald al deze flauwekul eigenlijk allemaal? het meeste beland toch ergens onder in een diepe la

 • Alco

  Wat is een meer duurzame productie?
  Men schreeuwt dat de CO2 productie omlaag moet en in het kringloop denken de CO2 opname door voedsel vergeten!
  Wordt eens wakker!!!!

 • Jan-Zonderland

  Het nieuwe modewoord: kringloop landbouw. Kan iemand eens duidelijk uitleggen hoe 100% kringlooplandbouw er uit ziet ? Volgens mijn bescheiden mening is dat onmogelijk maar wie ben ik. Zolang miet alle nutrientenverliezen worden opgevangen en teruggebracht worden naar de basis, kun je nooit 100% kringloop hebben. En dat geldt niet alleen voor de landbouw maar voor elke industrie. Maar voordat dat begrip duidelijk gedefinieerd is kun je er helemaal niks mee.

 • Zuperboer

  Wanneer komt de uitslag van de grootschalige kalverfraude? Of is mevrouw te ijverig met pennen aan haar nieuwste kunststukje! En komt t kalversprookje in de onderste lade te liggen.

 • farmerbn

  Maar 2% van de Nederlanders zijn boer maar die 2% moeten aan kringloop doen en die andere 98% niet. Kringlooplandbouw is nog niet gedefinieerd maar betekent volgens velen minder vee. Dus sabel dat woord neer want voor dat je het weet betekent het echt minder vee. LTO en andere landbouworganisaties moeten nooit "kringlooplandbouw" gebruiken in woord en geschrift. Boycot dat woord.

 • Nick1983

  "In een zorgtak zijn hulpboeren actief op het bedrijf."

  Jaja ... daar moet dan het geld verdient worden. Paar miljoen hebben zitten in grond, gebouwen, vee en fosfaatrechten. +80 uur in een week maken, dat alles met nul rendement. En dan de boterham bij elkaar scharrelen met een zorgtak...

 • Gat

  Hoor ik op de radio dat een exclusieg modemerk hun merk exclusief hielden door overschot te verbranden, zoals h&m ook deed. En landbouw moet verduurzamen? Er is op veel gebieden veel meer te halen.

 • Krieger hadden ze slaven nu boeren

 • Vroeger hadden ze slaven nu boeren

 • deB.

  Dus we moeten achter de visie van schouten aan hobbelen, schei toch uit!! een aantal brabbeljaren, en weg is ze.
  Het geld holt van de bedrijven af....DAT moet veranderen

  Ze kunnen zich beter druk maken over kringloop verkeer, en kring luchtvaart. ipv een groene sector de vernieling in helpen!!!

 • koestal

  Landbouw moet de uitstoot van Co2 reduceren ,dan kan het autoverkeer en vliegverkeer volop doorgaan ,vooral die goedkope vakantievliegreisjes via Schiphol.

 • koestal

  Schouten leeft in een droomwereld en ziet de werkelijkheid niet.

 • 306lsa

 • deB.


  Schiphol record, Rotterdam record passagier, Eindhoven top seizoen! Staat overal vermeld!!!!!!

  Wij laten ons toch niet gebruiken met onze groene sector!!!

 • koestal

  Boeren worden gebruikt en misbruikt door de politiek.

 • koestal

  Boeren en tuinders zijn goed voor 90 miljard euro van de export

 • Maas1

 • stormwind

  Kringloop landbouw = pepertune landbouw. Zie ook dit ( <> ) duidelijke filmpje, in theorie is alles mogelijk, alleen in de praktijk valt het dan vaak tegen.

 • piethermus1

  Ik lees hier vaak te veel hakken in het zand houding bij sommigen reageerders met een laffe nickname. Hakken in het zand-boeren zijn vaak net zulke erge extremisten als nogal wat van die milieufundamentalisten. Aan beide heb je geen zak!

 • bankivahoen

  Als je niet meehuichelt ben je dus een extremist?

 • Alco

  Piet Hermus. Het enigste wat ik van jou weet is ook slechts je naam.
  Een beetje snugger iemand drukt op de "nickname" en dan verschijnt de echte naam, zelfs met soort bedrijfsvoering en aantallen erbij.

 • piethermus1

  @bankivahoen. Ik ga inderdaad niet met de hakken in het zand-boeren meehuilen.

 • Noordam2

  Als iedere boer net zoveel subsidie ontvangt van mw Schouten als de fam Duindam en van natuurgrond gebruik mag maken is morgen heel Nederland kringloop. Aan de plannen hangt dus een prijskaartje

 • Noordam2

  De prijzen van voedsel verdubbelen wat ook loon en uitkeringen laat stijgen. Prima allemaal, maar ga dan aan het werk politiek. Nu!!!

 • farmerbn

  Prijzen van landbouwproducten kunnen niet omhoog want anders komen de producten uit het buitenland. Dus hoe meer eisen de politiek en de maatschappij stellen aan de landbouwproductie, hoe meer de boeren uitgemangeld worden. Extra eisen kan alleen als de grenzen voor producten waar die eisen niet gelden, dicht zijn. Momenteel is de politiek daartoe niet bereidt en heeft dus boter op zijn hoofd. Wat wel kan is een soort BTW-systeem opzetten zodat de boer direct geld krijgt via de consument. Dat moet dan voor de hele EU.

 • wmeulemanjr1

  De grootste groep Nederlandse Consumenten willen gewoon niet te duur voedsel, is het voedsel uit Nederland te duur dan willen ze maar wat graag voedsel van buiten Nederland wat goedkoop en ook(gewoon) goed is. Ze gaan echt niet alle lijpe duurzame boertjes uit Nederland sponsoren, en al helemaal niet als de nederlandse economie weer een keer achteruit gaat.

 • Noordam2

  Farmerbn en Meuleman natuurlijk hebben jullie gelijk en zal er dus niets veranderen, alleen door het zonder achtergrond informatie ophemelen van bedrijven als duindam zal de publieke opinie nog negatiever worden over gangbare bedrijven

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.