Home

Achtergrond

Handelstekort VS met China opgelopen

De Nederlandse economie groeit flink in 2019, de regering Rutte gaat uit van 2,6%.

Wel met de nodige internationale onzekerheden. Een daarvan is de uitkomst van de handelsoorlog tussen China en de VS. Op 24 september start een nieuwe ronde. De VS gaat dan importtarieven van 10% heffen over nog eens $ 200 miljard aan importwaarde van goederen uit China. Dat kan per 1 januari 2019 verhoogd worden naar 25% heffing. China gaat vergelden met tarieven van 5 tot 10% op € 60 miljard aan import uit de VS.

President Trump heeft inmiddels al gedreigd om dan de resterende uitvoer van China naar de VS ook te belasten. Volgens een analyse van ABN Amro lijkt het erop dat de VS extra druk willen zetten op China voordat nieuwe onderhandelingen starten om uit de impasse te komen. Voor China is de ruimte voor vergelden via tarieven bijna op. Het voert simpelweg niet meer in vanuit de VS om met hogere tarieven te belasten.


ABN Amro wijst erop dat tot nu toe de effecten op de economie nog beperkt bleven. Het effect van de eerste ronde, met een waarde van $ 50 miljard, was in ieder geval nog beperkt en komt volgens de analisten van ABN Amro neer op 10% van de uitvoer naar de VS, 2% van de totale uitvoer en 0,4% van het BBP. Dat wordt wel meer als het gaat om export ter waarde van $ 200 miljard, maar ook dan valt het effect van 10% heffing nog mee ten opzichte van gebruikelijke schommelingen in wisselkoersen en prijzen van producten als aardolie en andere grondstoffen, stelt de bank.

Importtarieven niet het beoogde effect

Vooralsnog heeft de tactiek met importtarieven nog niet het effect dat President Trump beoogt. Sterker nog, de uitvoer van China naar de VS groeide in augustus harder dan in juli. Het handelsoverschot was in juli hoger dan ooit. Dat kan te maken hebben met het inspelen van importeurs op hogere invoertarieven. Het wachten is dus op de effecten in de komende maanden.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.