Home

Achtergrond

Handel in schapen blijft moeizaam

De handel in schapen en lammeren blijft stroef. De vraag is matig, maar door een relatief krap aanbod blijven de prijzen overeind.

Handelaren zagen dat de kopers op de veemarkt in Leeuwarden dinsdagochtend maar weinig koopinteresse hadden. Alleen de handel in ooilammeren verliep iets vlotter dan in de voorbije weken. Een hogere prijs was ook hier echter niet haalbaar. Omdat er relatief weinig schapen en lammeren werden aangevoerd, bleven de prijzen overeind.

Prijs ramlammeren blijft gelijk

Voor ramlammeren van boven de 25 kilo werd dinsdag € 115 tot € 130 per dier betaald. Dat is dus gelijk aan het niveau van vorige week, maar ook aan dat van exact een jaar terug. Ook toen stond de maximumprijs op € 130 per dier. Bij de zwaardere ooien ligt de prijs € 5 lager dan een jaar terug. Momenteel wordt voor deze dieren € 85 tot € 95 betaald.

Weinig vee geïmporteerd uit Engeland

Omdat de consumptie van schapen- en lamsvlees tegenvalt op dit moment, wordt er ook weinig tot geen levend vee uit Engeland geïmporteerd. Voor de import van karkassen geldt dat het nog wel gebeurt, maar van grote volumes is momenteel geen sprake. Normaal zou dat kansen bieden voor hogere prijzen in het binnenland, maar bij een slechte vraag is dat nu uitgesloten.

Handelaren verwachten dat de prijsdruk nog wel even aanhoudt. Om de prijs overeind te houden is een krap aanbod nodig. Dat is nu het geval, maar zodra de aantallen groeien, groeit de prijsdruk mee.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.