Home

Achtergrond 13 reacties

‘Gesleep met producten moet minder’

Boerendochter Louise Luttikholt ziet dat de intensieve manier van landbouw niet houdbaar is. ‘Boeren moeten meer rekening houden met de ecologie.’

Een Nederlandse boerendochter aan het roer van de internationale bioboerenorganisatie. Het zou wel eens een primeur kunnen zijn, denkt Louise Luttikholt. Ze groeide op in de Achterhoek waar haar ouders een gangbare melkveehouderij hadden en studeerde daarna biologie en filosofie in Utrecht.

Louise Luttikholt is sinds deze zomer algemeen directeur van de internationale belangenbehartiger voor de biologische sector - foto: IFOAM.
Louise Luttikholt is sinds deze zomer algemeen directeur van de internationale belangenbehartiger voor de biologische sector - foto: IFOAM.

Sinds afgelopen zomer is Luttikholt algemeen directeur van zogezegd de grote broer van Bionext: IFOAM, de overkoepelende biologische boerenbelangenbehartiger.

Wat doet IFOAM voor de Nederlandse biologische boer?

“IFOAM geeft biologische boeren internationaal een stem. Dat doen we met IFOAM EU bij de Europese commissie. Bijvoorbeeld bij de invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Op mondiaal niveau zijn we een sparringpartner van de Food and Agriculture Organization (FAO).”

Wat is de visie van IFOAM richting FAO?

“We zien graag dat in 2030 de helft van alle boeren volgens de biologische principes werkt. De landbouw moet meer gaan denken in kringlopen en verschuiven naar een duurzamer model. Dat betekent dus niet dat alle boeren onder een biologisch certificaat zullen produceren, Maar wél dat ze meer rekening houden met de ecologie.”

Waar komt die doelstelling vandaan?

“De dragende capaciteit van de aarde bereikt z’n grens. De intensieve landbouw ondermijnt het agro-ecosysteem. De biodiversiteit loopt terug. Overbemesting en gebruik van pesticiden vervuilen het water. Bovendien eten we met z’n allen te veel vlees en wordt er veel voedsel weggegooid. Dat heeft invloed op het klimaat. In mijn ogen is de huidige gangbare landbouw niet houdbaar. Het moet anders, duurzamer.”

Kan biologisch de wereld voeden?

“De landbouw is een wereldmarkt en dus moet je het op globaal niveau zien. Nederland is een speler op de wereldmarkt, maar voor productie moet de blik meer op de regio gericht worden. We moeten ons gaan afvragen of het nodig is om tomaten uit Spanje te halen. Natuurlijk zal er import en export blijven. We kunnen hier nog steeds geen koffie produceren. Maar het gesleep met producten kan minder. Dat moet ook, want het verbreekt de kringlopen. In Nederland is de productie te intensief. De druk op land en water moet omlaag. In andere delen van de wereld kan biologische productie de opbrengst omhoog brengen.”

Als de helft van alle boeren biologisch is, biedt bio dan nog steeds een goed verdienmodel voor de Nederlandse boer?

“De biologische vraag overstijgt nu nog altijd het aanbod. Er is dus ruimte voor meer bioboeren. De toegevoegde waarde van biologisch zit dan in mindere mate in de extra marge op de productie. Maar daartegenover staat zekerheid op de markt. Dat is ook wat waard.”

Tot nu toe lijkt biologisch nog niet erg populair. Nog geen 2.000 boeren staan als biologisch geregistreerd.

“Het is voor Nederlandse boeren misschien wel lastiger om de omschakeling naar biologisch te maken. De druk op Nederlandse landbouwgrond is hoog door hoge grondprijzen en de productie. De stap naar bio is groter. Maar voor alle boeren zijn de problemen hetzelfde en boeren gaan dat inzien. De praktijk leert dat er vaak een soort tipping point is; een punt dat gepasseerd moet worden waarna de omslag naar biologisch begint.”

Laatste reacties

 • smi062971

  Wat is nu precies haar doelstelling? persoonlijk zie ik meer in het verbinden van verschillende aspecten van de landbouw in plaats van elkaar de les te lezen waarom de een beter is dan de ander.

 • mr

  Ze kan(of wil) niet eens antwoord geven op de gestelde vragen, alleen maar gangbaar afbranden. Ik heb respect voor al mijn collega's. Maar vergeet niet dat biologisch geholpen wordt door gangbaar omdat gangbaar de meeste ziekten en plagen in bedwang houdt.

 • Alco

  Ik moet altijd wel een beetje lachen.
  Het begint vaak met dat de ouders een boerderij HADDEN.

 • farmerbn

  Dat zag je vroeger ook op de landbouwscholen. Scholieren van gestopte of te kleine boeren waren valser en meer ontevreden over de productiemethoden dan de anderen. Frustraties denk ik.

 • AA1

  het probleem in nederland is dat we hier met 18 miljoen mensen op een postzegel zitten met ook nog eens een hoge levensstandaard. hiermee valt de landbouw in het niet als het om vervuiling gaat.

 • KKL99

  Het zou realistischer zijn om de gestelde 'vervuiling uit te drukken per kg netto product. In plaats van absolute waarden. Dan zijn we ineens niet zo slecht meer.

 • dwarse geit

  Ik vraag me in zulke stellingen altijd af, de vraag overstijgt het aanbod??? Nog steeds verdwijnt er bio product in het gangbare, zijn er wachtlijsten voor omschakeling in de veehouderij. Exporteren we nederlands bio product de hele wereld over. Ga daar eerst maar eens over filosoferen voordat je je als deskundige voorvrouw van een sector presenteerd.

 • Alco

  Heb je gisteravond Carola Schouten gezien in "Pauw"?
  Wat viel zij door de mand als geen enkel verstand hebbende van de materie.
  Praten over mestoverschotten en er in meegaan dat kunstmest vervangen moet worden door echte mest.
  Dit zeggen wij al jaren maar stoten telkens tegen plafonds en normering aan.
  Ze zal dus intern wel een standje krijgen, want Wageningen wil verschraling.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, Carola was gisteren bij Pauw niet in staat de naïviteit van Pauw en andere aanwezigen weg te nemen. Het was voor mij een bevestiging van de onwetendheid van het publiek. Die weten écht niet waar het over gaat.

 • veldzicht

  Wat lopen die" milieudeskundigen" en andere linkse rakkers toch tegenwoordig te zwammen met hun "intensieve manier van landbouw bedrijven is niet houdbaar" wat is er dan niet houdbaar ? Volgens mij is er helemaal niks aan de hand .Ja, als je voor van alles en nog wat zonder enig spoor van bewijs de boer overal de schuld van geeft dan hebben die boeren de zwarte Piet.En de burger heeft geen flauw benul wat landbouw inhoud slikt alles voor zoete koek. en gaat het ook nog geloven dat de huidige vorm van landbouw niet houdbaar is . Carola Schouten best wel eens tegen in kunnen gaan inplaats van het min of meer beamen.

 • farmerbn

  Schouten was slecht bezig bij Pauw. Een teken dat ze zelf weinig weet wat er speelt. Ze had gerust kunnen zeggen dat boeren mest moeten afvoeren en dat ze dan kunstmest moeten kopen om de gewassen nog een beetje te laten groeien.

 • Alco

  @Bennie. Nou heb je het zelf over naïviteit.
  Een naïef iemand is gemakkelijk te beïnvloeden.
  Ik zeg zo vaak dat het LTO uitleg moet geven.
  Maar zij doen dit niet om het item niet te groot te maken. ( zeggen ze maar uit gemakzucht)
  Ook jij verdedigd dat door te zeggen dat je de consument niet kunt laten zeggen wat jij wilt dat ze zegt.

 • Firma Vellenga

  Ik heb het niet gezien maar geloof het graag. Zijn we nu met zijn allen niet eens helemaal klaar met al dat geklets wat kant nog wal raakt? De politiek heeft er totaal geen verstand van en de RVO? Hoe lang wachten we daarvan al op antwoorden??? Hier vandaag ook weer zoiets. Gehoord dat er subsidie te krijgen is op plas dras. Wij staan daar niet negatief tegenover. Maar ja dan maak je nu de kosten er moet nu gegraven worden. Subsidie zou in de winter tijd kunnen komen.... Alsof je dan de grond in kan komen. Ze hebben echt geen idee in de politiek hoe het in de natuur/bij de boer gaat. Ondertussen moeten wij ons maar in alle bochten wringen om de maand weer door te komen met al die eisen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.