Home

Achtergrond

Fed verhoogt rente in VS opnieuw

De Federal Reserve schroeft de rente in de Verenigde Staten verder op.

Dat maakte de koepel van Amerikaanse centrale banken woensdag bekend na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering.

Op de financiële markten werd al algemeen verwacht dat de rente verder verhoogd zou worden.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 2 tot 2,25%. Het is de derde renteverhoging van dit jaar. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu 8 keer verhoogd.

Stimuleren economie nu echt voorbij

Opmerkelijk is dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als ‘accommoderend’ omschrijft. Dat lijkt een kleine wijziging, maar volgens kenners is dat nogmaals een bevestiging dat het binnenkort echt gedaan is met het stimuleren van de economie om de financiële crisis te boven te komen. Topman Jerome Powell ziet geen enkele reden om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. De prognose is dat de Fed de rente dit jaar nog een keer verhoogt.

Tekst gaat verder onder foto

Fed-topman Topman Jerome Powell ziet geen enkele reden om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. - Foto: ANP
Fed-topman Topman Jerome Powell ziet geen enkele reden om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. - Foto: ANP

Sterk stijgende inflatie in eurozone

Eerder deze week gaf ECB-topman Mario Draghi al aan dat de inflatie in de eurozone de komende tijd relatief sterk zal stijgen. Markten zien dat als een bevestiging dat de geplande geleidelijke afbouw van het opkopen van obligaties door de ECB doorgaat.

Niet spannend allemaal, maar wel een bevestiging dat het monetaire beleid voorlopig geen verassingen op zal leveren. Tegelijkertijd is dat met alle spanningen over de handelsoorlog tussen de VS en China en andere onzekerheden zoals de Italiaanse overheidsbegroting geen absolute zekerheid.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.