Home

Achtergrond

Danone probeert Marokkaanse gemoederen te sussen

In een onrustige beursweek noteert Danone het grootste verlies van de bedrijven in de Boerderij-index.

Het aandeel van het Franse zuivel- en waterbedrijf eindigde woensdag op € 65,45, dat is 5,21% lager dan een week eerder. De daling is net iets groter dan de CAC-40 index van de beurs in Parijs. Danone heeft onder meer te kampen met een grootscheepse boycot door consumenten in Marokko.

Lagere prijzen voor verse melk

Topman Emmanuel Faber zag zich genoodzaakt af te reizen naar Marokko en maakte afgelopen woensdag een pakket maatregelen bekend om de gemoederen te sussen, zo meldt Reuters. Onder meer door lagere prijzen voor verse melk en goedkopere verpakkingen. Ook wil Danone meer informatie verstrekken over kwaliteit, melkaanvoer en -distributie.

Danone kreeg eerder dit jaar te maken met een brede boycot in Marokko via een socialmediacampagne. Consumenten protesteerden tegen in hun ogen unfaire hoge prijzen van grote bedrijven, waaronder Danone. Met de daling van afgelopen week zit de koers van Danone nu 6% onder het niveau van eind 2017.

Tekst gaat verder onder grafiek

Het Duitse kalibedrijf K+S noteerde ook een fors verlies van 4,25%, maar dat lag in lijn met de daling op de Duitse en Europese beurzen in het algemeen. Het bedrijf kondigde wel kostenreducties aan om het winstdoel voor 2018 te kunnen halen.

Aandeel BRF klom

De Braziliaanse vleesgigant BRF deed het deze week het best van de bedrijven in het Boerderij-mandje. Het aandeel klom met 4,2% naar $ 5,16. De opmars begon eind vorige week. Sommige analisten zien in de hogere omzetten van de aandelen BRF de hand van beleggers die verwachten dat de koers over het dieptepunt is. Met andere woorden, het is weer tijd om het aandeel aan te kopen. Het lijkt er ook op te duiden dat de benoeming van een nieuwe financieel topman goed valt bij beleggers. Ondanks de winst afgelopen week staat het aandeel nog altijd 54% onder het niveau van eind 2017.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.