Home

Achtergrond 14 reactieslaatste update:9 sep 2018

Coalitie steunt visie, linkse oppositie mist inkrimping

Coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie omarmen Schoutens landbouwvisie, waaraan ze zelf flink hebben bijgedragen. Linkse oppositie mist inkrimping van de veestapel.

Om echt een omslag te krijgen moet de visie van Schouten wel consequent worden uitgevoerd, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Lees ook: Schoutens visie valt goed in landbouw, kritiek uit natuurhoek

D66: gebruik kunstmest aan banden

Hij zegt dat wetten die boeren in de weg staan bij de kringlooplandbouw op de schop moeten en het ‘gebruik van kunstmest en landbouwgif aan banden moet worden gelegd’. Zet alle Europese landbouwsubsidies in voor de kringlooplandbouw, anders ‘blijft de visie van Schouten een lege huls’, aldus De Groot.

Lees ook: Schouten: ‘We zitten tegen de grens aan’

ChristenUnie: perspectief voor jonge boeren en tuinders

“Dat voedsel in overvloed beschikbaar is, is niet vanzelfsprekend”, zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Zij vindt dat de landbouwvisie duidelijkheid en perspectief biedt aan jonge boeren en tuinders. Ze benadrukt dat niet alleen boeren, maar ook leveranciers, supermarkten, de levensmiddelenindustrie en de consument moeten bijdragen.

VVD: visie vraagt lef van politici

De VVD vindt de visie een goed verhaal. “Ik ben vooral tevreden met de waardering voor de sector”, zegt Kamerlid Helma Lodders. “Maar de visie vraagt ook lef van de politici als blijkt dat regelgeving echt een blokkade vormt voor de aanpassingen die nodig zijn.” De kringlooplandbouw past bij de doelstellingen die in het regeerakkoord zijn afgesproken, zegt de VVD’er. Ze is blij met de koploperspositie van Nederland, die de minister wil versterken en dat de kringlopen zowel lokaal, regionaal als internationaal kunnen worden rondgemaakt.

CDA: belemmerende regels voor boer en tuinder wegnemen

CDA’er Jaco Geurts is blij met de visie. Hij zegt dat de visie trots op de agrarische sector uitstraalt. De erkenning dat de inkomenspositie van boeren en tuinders in het geding is en dat de kwetsbaarheid van hun positie wordt erkend, vindt hij van belang. “Nu heeft de overheid duidelijk uitgesproken dat belemmerende regelgeving wordt weggenomen. Het is voor het eerst in 6 jaar dat we dat van de regering horen.”

Linkse oppositie: niets over inkrimping veestapel

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben waardering voor de constatering van Schouten dat de agrarische sector tegen haar grenzen aanloopt. Tegelijk missen ze de in hun ogen logische gevolgtrekking: inkrimping van de veestapel.

SP en GroenLinks: weinig concreet, niets over dieraantallen

SP-Kamerlid Frank Futselaar: “Ik geloof niet dat er woorden in de visie staan, waarmee ik het niet eens ben. Maar het is weinig concreet: de minister vindt van alles, maar doet niet veel. Over aantallen dieren wordt helemaal niet gesproken.”

Laura Bromet (GroenLinks) is ook positief over de analyse van Schouten. “Maar over minder dieren, lees ik niets. Terwijl er toch echt iets moet veranderen. De minister mag wel concreter worden.”

PvdD: minister grijpt niet in in huidige landbouwsysteem

Esther Ouwehand (PvdD) reageert: “De minister erkent dat het huidige landbouwsysteem alle grenzen overschrijdt, maar grijpt niet in. Onverantwoord en onbegrijpelijk. Natuur, klimaat en dieren kunnen écht niet langer overgelaten worden aan de sector en de markt.”

SGP: regels emissie-arme mest aanpassen

SGP’er Roelof Bisschop reageert zuinigjes met ‘het viel me niet tegen’. Hij ziet dat de minister waardering heeft voor boer en tuinder en het gesprek wil aangaan over de manier waarop de omslag moet worden gemaakt. “Daar ligt nog wel een uitdaging.” Bisschop bepleit in elk geval aanpassing van de regels voor emissiearme aanwending van mest. Die regels komen volgens hem niet ten goede van het bodemleven.

PVV: leefbaar inkomen voor boer

PVV’er Madlener zegt dat duurzaamheid begint bij en leefbaar inkomen voor de boeren. “Mede door de regelgeving zijn er steeds minder boeren en is er steeds meer schaalvergroting”, zegt hij.

Lees ook: Banken positief over visie Schouten

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wie heeft die De Groot binnengehaald bij NZO destijds?

 • kuiken007

  ze blijkt steeds een wolf in schaapskleren, waarom zou het deze keer anders zijn?
  de linkse topambtenaren op het ministerie blijven dezelfde!!!

 • Maas1

  Dat er nog politieke partijen zijn die ventileren dat de minister niet ingrijpt,dan heb je te maken met;het niet begrijpen,maar het niet willen begrijpen! De minister loost met haar visie de landbouw door de U bocht wat ons bestaansrecht verankert.Nu nog de invulling van het verdien model zonder dat dat onze concurrentie positie verzwakt,maar juist versterkt!
  Zo divers als de individuele bedrijven zijn zo divers moet de route zijn,meer sporen beleid.Dat zal mede immers het anti landbouw geluid verzwakken.

 • koestal

  Linkse oppositie mist krimp veestapel,dan hebben ze niet goed opgelet,de melkveestapel is de laatste jaren enorm gekrompen,bijna 300.000 koeien zijn om de fosfaatwet afgeslacht,dat de PvdD dat niet heeft opgemerkt ,dan heeft Thieme zitten slapen.

 • wmeulemanjr1

  Als links nu opeens niet meer is voor kringlooplandbouw(wat ze altijd al graag wilden) en alleen maar minder-minder dieren in nederland wil, dan willen ze maar 1 ding, van de boeren af in Nederland

 • Alco

  Er wordt gesproken dat we weer terug moeten naar boerenwijsheid.
  Nou doe dat dan!!!
  Problemen die er wel degelijk zijn worden afgewenteld op de landbouw.
  Sta eens op LTO.
  Maar de regering kan niets.
  Zelfs drugsbeleid faalt:
  In veel andere landen is de mafia al compleet de baas.
  Ook bij de uitzetting van de Armeense kinderen wordt de kern niet gezien.
  Trouwens het hele integratie beleid faalt hopeloos.
  Daar heeft Blok groot gelijk in.
  We zien toch de grote werkloosheid onder die bevolkingsgroep?
  Dat er veel vluchtelingen zijn door oorlogen komt en omdat het daar te vol is.
  Hier de mensen opnemen geeft geen oplossing voor de toekomst en zal terzijner tijd hier dezelfde problemen geven.
  Hopeloos wordt je van het maar voort laten kabbelen van de echte problemen.

 • jeannettedekker1

  Die blok die ging zo door het stof,,die heeft voor mij ook afgedaan,,,wat een jankerd,,,duizend maal excuses,,ook geen ruggengraat,,,, de terug naar de basis verhaaltjes van Schouten zijn ook wel zorgelijk,,ze wil dan namelijk meer zeggenschap over de zak met geld uit Brussel... .we moeten dus eigenlijk de portemonnee bij haar in leveren en zeggen haal er maar uit wat je nodig hebt...

 • boerindorp

  Consument moet meer betalen voor duurzamere landbouw, ook voor de gewenste veranderingen in de landbouw geldt: baat het niet, dan gaat het niet!

 • Gat

  Voedsel in overvloed? Voedsel verkeerd verdeeld over de wereld is iets heel anders. Die uit Afrika komen niet voor een iPhone of 4 g netwerk naar hier hoor. En oorlog is er ook niet.

 • veldzicht

  Gisteren nog even zo,n geweldige boer in het journaal.Fam.Duindam uit Delfgouw .80 koeien van 6.000 liter op 80 ha land ,meest natuurland van Staatsbosbeheer wat ze voor weinig of niks krijgen .Sjonge sjonge nou die kant moet de veehouderij op er zat zelfs nog een weidevogel op het land.

 • kleine boer

  Veldzicht wat mankeerde eraaan?

 • el

  De klimaatverandering gaan wij mensen niet stoppen, de wereldbevolking neemt elke dag toe!

 • MELKPRIJS 80 cent ,grenzen dicht ,1 koe per ha.
  Friesland campina wordt opgedragen om de melk te vermarkten ,
  Lukt ze dat niet ,ligt dat aan het bestuur en de ledenraad,
  kaaaar , wij allen wassen onze handen in onschuld ,

 • Peet1212

  Jaco Geurts vergeet het maar er komen alleen maar meer regeltjes waarvan sommige schandalig!!!!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.