Home

Achtergrond

Yara: op maat gesneden bemestingsoplossingen

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals kunstmestfabrikant Yara.

Stikstofkunstmestreus Yara wil voor zijn aandeelhouders waarde creëren door niet zomaar kunstmest aan te bieden maar agronomische expertise ofwel op maat gesneden bemestingsoplossingen.

Yara in het kort

  • Hoofdkantoor: Oslo, Noorwegen
  • Omzet 2017 circa € 10 miljard
  • Winst € 413 miljoen
  • 16.000 werknemers
  • Fabrieken in ruim 60 landen
  • Hoogste koers in 52 weken: NOK 393,40 (Noorse kronen), laagste: NOK 309,30

De Noorse kunstmestgigant Yara heeft, zoals het een beursgenoteerde onderneming betaamt, flinke ambities. Kunstmest in balen stoppen en er zo veel mogelijk van zien te slijten is nog steeds een belangrijke doelstelling. Maar daar willen de Noren niet mee volstaan. Yara profileert zich als een bedrijf dat verantwoordelijkheid wil nemen voor de samenleving, meer specifiek voor zowel de wereldwijde voedselvoorziening als ook het milieu.

Een goede zet, want kunstmest is niet bij iedereen populair en heeft een milieuvervuilend imago. In de biologische teelt mag helemaal geen kunstmest worden gebruikt, want dat strookt volgens de opvattingen in deze tak van boerenbedrijf niet met de natuur. Yara zelf formuleert het in zijn ondernemingspresentatie zo: ‘Samen met klanten en partners produceert Yara kennis om de wereld op verantwoorde wijze van voedsel te voorzien en de planeet te beschermen en zo zijn visie te realiseren van een samenwerkende maatschappij, een wereld zonder honger en een gerespecteerde aarde.’

Agronomische expertise

De aandeelhouder heeft het daarbij echter nog steeds voor het zeggen. Waarde voor de aandeelhouders wil Yara creëren door agronomische expertise aan te bieden. Daarbij mikt het concern op de ontwikkeling van op de maat van het gewas, de plaatselijke omstandigheden en de behoefte van de telers toegesneden bemestingsconcepten. In combinatie met precisielandbouw moet dat leiden tot hogere productiviteit en meer profijt voor de boer.

Behalve grondbemestingsconcepten biedt Yara ook oplossingen aan op het gebied van bescherming van het milieu, bijvoorbeeld als het gaat om de waterkwaliteit en stankpreventie. Het derde segment, samengevat onder het hoofdstuk Industrial Solutions, houdt zich bezig met speciale chemische producten, stikstof voor industriële doeleinden en explosieven voor civiele toepassing.

Tekst gaat verder onder de foto.

Yara-ammoniakfabriek in Porsgrunn, Noorwegen. - Foto: ANP
Yara-ammoniakfabriek in Porsgrunn, Noorwegen. - Foto: ANP

Leidende positie in stikstof

Yara is los van alle mooie ‘corporate governance’ een stikstofspecialist. Met de productie van deze grondstof claimt het Noorse concern bovendien een wereldwijd leidende positie. Het jaarlijkse afzetvolume – ruim 36 miljoen ton – mag er in ieder geval zijn. Dat leverde in 2017 een omzet op van NOK 93,8 miljard (Noorse Kronen), ofwel omgerekend nu ruim € 10 miljard. Behalve in Noorwegen heeft het concern fabrieken in meer dan 60 landen, waaronder ook in Nederland. De Nederlandse fabriek staat in het Zeeuwse Sluiskil.

Yara en zijn voorloper Norsk Hydro Agri gaan ook al behoorlijk lang mee. Al in 1905 vierde het bedrijf zijn 100-jarig bestaan. Op het idee om stikstof uit de lucht te gaan halen, kwamen de Noren toen ze naar mogelijkheden zochten om de waterkrachtreserves van hun land beter te benutten. Norsk Hydro bestaat trouwens nog steeds en is nu een aluminiumfabrikant, waar het zich voorheen toelegde op energie.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.