Home

Achtergrond

Wisselkoers dollar schommelt rond $ 1,16 per euro

Het blijft rustig op het rentefront, tegelijkertijd zijn er oplopende spanningen tussen de VS en China over importtarieven en opnieuw zorg over de voortgang van de brexitonderhandelingen.

China gaat op 23 augustus importheffingen verhogen op € 16 miljard aan goederen uit de VS. Het is een reactie op de heffingen die de VS heeft ingesteld op goederen uit China voor een gelijk bedrag. De volgende ronde gaat om nog veel grotere bedragen, waarbij de VS heeft gedreigd om heffingen te verhogen op een goedereninvoerwaarde van nog eens € 200 miljard. Ondanks de handelsoorlog blijft de Chinese exportmachine floreren, in juli voerde het land ruim 12% meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In weerwil van alle spanningen blijft de rente laag in de Eurozone. Dat werd vorige week nog eens bevestigd door de analisten van ABN Amro. De Britse rente is wel verhoogd, terwijl de Amerikanen eerder dit jaar de rente al hebben verhoogd. Dat blijven ze in kleine stapjes doen. Het verschil tussen de Eurozone enerzijds en de rente in het Verenigd Koninkrijk en de VS anderzijds is in ieder geval gegroeid.

Tekst gaat verder onder foto

Havenarbeiders in het Chinese Zhangjiagang lossen goederen. De oplaaiende handelsoorlog tussen grootmachten China en de VS kan de globale economie flink schaden. - Foto: ANP
Havenarbeiders in het Chinese Zhangjiagang lossen goederen. De oplaaiende handelsoorlog tussen grootmachten China en de VS kan de globale economie flink schaden. - Foto: ANP

Voor de wisselkoersen lijken vooralsnog andere ontwikkelingen belangrijker dan het renteverschil. De dollar schommelt rond $ 1,16 per euro, het Britse pond rond GBP 0,89 per euro.

Twitterberichten van Trump en ontwikkelingen rond brexit hebben voorlopig meer invloed dan de verschillen in rente.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.