ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Voedingsgigant Nestlé koestert Zwitsers hart

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals voedingsbedrijf Nestlé.

Het Zwitserse Nestlé is het grootste voedingsbedrijf ter wereld én een van de meest winstgevende. En al valt het niet meteen op, het is ook het grootste zuivelbedrijf ter wereld. Naast de divisie ‘melkproducten en ijs’ is er ook een divisie ‘voeding en gezondheidswetenschap’ met daarin kindervoeding.

Nestlé in het kort

  • Hoofdkantoor: Vevey, Zwitserland
  • Omzet 2017: € 77,4 miljard, waarvan zuivel: € 21,4 miljard
  • Winst: € 12,3 miljard
  • 323.000 werknemers
  • Actief in 189 landen
  • 164 fabrieken, waarvan 1 in Nederland (Nunspeet)
  • Betrekt melk van ruim 350.000 boeren wereldwijd

Afgaande op de hoeveelheid melk die Nestlé jaarlijks ontvangt, kunnen de zuivelactiviteiten nauwelijks groter zijn dan die van FrieslandCampina. Bij Fonterra en Dairy Farmers of America lachen ze om de plas melk die Nestlé verwerkt: zo’n 14 miljard kilo in 2016. Dit is overigens geen cijfer van Nestlé zelf. Het concern zwijgt erover, maar organisaties als het IFCN (International Farm Comparison Network) komen tot deze schatting.

Wanneer het echter gaat om omzet en winstmarge, dan wordt er niet meer gelachen om de prestaties van Nestlé. De zuivelomzet bedraagt meer dan € 21 miljard, de winstmarge is een goedbewaard geheim, maar de geraamde omzet per kilo melk ligt tussen de € 1,60 en € 1,80 per kilo melk. Het is een cijfer waar alleen het Franse Danone bij in de buurt kan komen. Bij de dranken is de marge nog hoger.

Nestlé is kwaliteitsproducent met sterke merken

Nestlé kan dan ook bogen op een grote reputatie als kwaliteitsproducent met sterke merken. Die worden niet geassocieerd met plekken onderin het winkelschap of stapels bij de deur van de prijsvechter. Zelfs het hondenvoer van Nestlé (Purina) heeft een naam hoog te houden.

Als zuivelbedrijf heeft het zich vrijwel overal ter wereld een sterke positie verworven door te zorgen voor lokale productie. In het ene land iets meer dan in het andere. In de Verenigde Staten heeft het tientallen fabrieken, maar zelfs in het bijna permafrost-klimaat van Mongolië heeft Nestlé een melkfabriek. De onderneming bindt zo boeren en consumenten aan zich. Dankzij de vele diverse activiteiten op voedingsgebied, kan Nestlé ook profiteren van veel synergie-effecten. Zuivelproducten worden niet alleen in ijs en kindervoeding gebruikt, maar ook in chocolade, koffiemelk en op pizza‘s.

Nestlé heeft fabriek speciale babyvoeding in Nunspeet

Het is niet zo dat Nestlé alles in eigen huis houdt. In Nederland had het tot kort na de eeuwwisseling een aantal eigen zuivelfabrieken, zoals in Gorkum en Scharsterbrug. Die werden verkocht aan familie Vreugdenhil. De fabriek in Nunspeet werd behouden. Deze fabriek voor speciale babyvoeding blijft nog wel deels beleverd vanuit de voormalige zusterfabrieken. Zo gaat het ook in andere landen.

Cultuur hoger management Nestlé blijft Zwitsers

Een speciale plaats blijft Zwitserland innemen binnen het mega-voedingsconcern. Daar liggen de wortels van het in 1866 opgerichte bedrijf en daar, in Vevey nabij Genève, ligt het hoofdkantoor van de multinational. Ook in Zwitserland houdt het bedrijf nog een aantal fabrieken, die misschien niet zo lang daar overeind waren gebleven als de doorgaans op hoge beurskoersen gerichte rekenaars aan de top van andere origine waren geweest. Want ook dat tekent Nestlé: bij alles blijft de cultuur van het hoger management vooral Zwitsers.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.