Home

Achtergrond

Trump morrelt aan gezag FED-baas Powell

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht steun van de Amerikaanse centrale banken die samen de Federal Reserve (FED) vormen.

Hij ontweek de vraag of hij gelooft in een onafhankelijke FED tegenover persbureau Reuters. Begin deze week was Trump kritisch over de renteverhogingen van de FED, meldde het ANP. Op een benefietbijeenkomst zei Trump dat hij had verwacht dat de door hem aangestelde FED-voorzitter Jerome Powell voor ‘goedkoop geld’ zou zorgen. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt.
Lees verder onder de foto

Jerome Powell (rechts) van de Federal Reserve en president Trump. - Foto: ANP
Jerome Powell (rechts) van de Federal Reserve en president Trump. - Foto: ANP

Waarde dollar omlaag

De opmerkingen van Trump werkten door op de financiële markten. De waarde van de dollar ging omlaag na de kritiek op Powell. De FED is van plan de rente dit jaar nog twee keer te verhogen. Trump gaf in het interview ook aan dat hij niet zal nalaten vaker kritiek te hebben op de FED als die het beleid van renteverhogingen voortzet. De FED verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het roer overnam van Janet Yellen.

Problemen Turkije naar achtergrond

De uitlatingen van Trump en andere gebeurtenissen hebben de problemen van de Turkse economie en de val van de lira naar de achtergrond verdrongen. De beurzen zijn op weg naar nieuws records of hebben die al bereikt, zoals in de VS. In een rapport over de Turkse economie komt Rabobank tot de conclusie dat gevolgen voor de Europese economie beperkt zullen zijn.

Het aandeel in export en import is gering voor de Europese economieën. Ondanks een totale claim van Europese banken van circa € 165 miljard is dat nog steeds beperkt ten opzichte van de totale Europese bankensector. De leningen aan Turkije zijn bovendien geconcentreerd bij 5 banken, volgens de Rabo-analisten, die een eventueel verlies kunnen opvangen. “Een Europese crisis door de Turkse crisis is dan ook niet aan de orde”, aldus de Rabobank.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.