Home

Achtergrond

Olieprijs zakt weg uit angst voor terugval vraag

De olieprijs is deze week meerdere dagen achtereen gezakt.

Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst zijn er zorgen over de economische situatie van Turkije. De crisis rond de lira kan de economie schaden en de vraag naar olie doen afnemen. Bovendien bestaat de angst dat de cisissituatie van Turkije overslaat naar andere landen, wat zou leiden tot een nog grotere terugval in de vraag.

Stijging olievoorraden

Ook de onverwachte stijging van de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zorgen voor verdere druk op de olieprijs. Volgens de Energy Information Administration stegen de olievoorraden met circa 6,8 miljoen vaten tot 414,2 miljoen vaten. Analisten hadden juist gerekend op een daling met 2,4 miljoen vaten. Met de huidige cijfers staan de voorraden op het hoogste niveau sinds maart 2017.

Aantal olieplatformen gestegen

Ook het bericht dat het aantal actieve olieplatformen in de VS verder is gestegen drukt de olieprijs. Volgens analisten van Baker Hughes is het aantal installaties gestegen tot 869, dat zijn er 10 meer dan kort geleden het geval was. Daarnaast meldde de OPEC in een rapport dat in juli de mondiale olieproductie met ongeveer 41.000 vaten per dag is gestegen.

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is dat een vat WTI-olie in een paar dagen tijd terugviel van $ 68,40 naar een prijs net onder de $ 65. Brentolie ging in dezelfde periode terug van zo’n $ 74 per vat naar een prijs net onder de $ 71.

Onrust in Turkije

Op de termijnmarkt voor elektriciteit en gas zijn flinke prijsstijgingen te zien. De oorzaak de onrust in Turkije, die zorgde voor een dalende euro. Het gevolg is duurdere kolen voor eurolanden, dat maakt het aantrekkelijk wordt om elektriciteit met gas op te wekken, hierdoor steeg de vraag naar gas.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.