Home

Achtergrond laatste update:24 aug 2018

Olieprijs stijgt door verwachte gevolgen Iran-conflict

Vorige week daalde de olieprijs dagen achtereen uit angst voor mondiale handelsconflicten en de groeiende Amerikaanse olieproductie en -voorraden. Deze week hangt de vlag er compleet anders bij. De hele week stijgen de olieprijzen.

Een belangrijke reden daarvoor is de inschatting van analisten dat de Amerikaanse sancties tegen Iran toch zullen doorwerken in de olieproductie van Iran. De verwachting van de deskundigen is dat Europa, Japan en Zuid-Korea de import van olie uit Iran zullen beperken. India zou zelfs de import met de helft willen verminderen.

Minder import olie uit Iran

Onduidelijk is wat Turkije en China gaan doen, maar ook zonder maatregelen van die beide landen zou dit betekenen dat Iran dagelijks 1 miljoen tot 1,5 miljoen vaten minder op de markt kan brengen, volgens UBS Wealth Management.

Of deze ontwikkelingen betekenen dat de olieprijs de komende tijd op een hoger niveau blijft, is echter niet zeker. Daarvoor zijn de mondiale marktontwikkelingen te fragiel.

Voorraden olie VS sterker afgenomen

Woensdag 16 augustus kreeg de olieprijs opnieuw een duw omhoog. De Energy Information Administration kwam met nieuwe cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Die bleken sterken afgenomen dan verwacht. De voorraad was 5,8 miljoen vaten minder dan een week eerder en kwam uit op 408,4 miljoen vaten. Dat terwijl een daling van 3,4 miljoen was verwacht.

Zowel de prijs van WTI- als Brentolie maakte een grote sprong. De prijs van een vat WTI-olie liep binnen een week op van $ 64,50 naar bijna $ 68. Brentolie liet een vergelijkbare ontwikkeling zien en ging van $ 71 in de richting van $ 75 per vat.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.