Home

Achtergrond

Olieprijs even omlaag, mijlpaal zonne- en windenergie

De olieprijs is weer wat gedaald na een lange periode van stijging.

De stijging begon na het dieptepunt in begin 2016. De voorlopige piek in begin juli was net geen $ 80 per vat Brent-olie.

De stijging begon deze week na verrassende cijfers over de Amerikaanse voorraden. Deze kwamen bovenop berichten over een snelle groei in de wereldwijde beschikbaarheid van olie, meldt Reuters. Oliekartel Opec verhoogde in juli de productie en ook Rusland geeft vol gas.

Daartegenover blijft de verwachte daling van het aanbod uit Iran nog uit. Maar de gespannen sfeer in de relatie tussen de VS en Iran blijven wel een van de vele oorzaken voor een wat nerveuze stemming op de oliemarkten.

Mijlpaal productie zon en wind

De productie van zonne- en windelektriciteit heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, meldt Bloomberg. Er staat wereldwijd nu een vermogen opgesteld van 1 biljoen Watt ofwel 1 terawatt (TW) Het duurde 40 jaar om dit op te bouwen. Experts verwachten dat de volgende terawatt niet meer dan 5 jaar op zich zal laten wachten.

De groene energierevolutie vergde een totaal aan investeringen van $ 2,3 biljoen. Voor de volgende terawatt is slechts de helft daarvan nodig. Azië neemt ongeveer de helft van de investeringen voor zijn rekening.

Het totaal opgetelde elektrisch opwekkingsvermogen is 6,2 TW wereldwijd. Chinese kolencentrales zijn goed voor 1TW. Bij deze vermogens past wel een nuancering. Windmolens zijn maar voor eenderde van hun opgesteld vermogen productief, zonnepanelen 10 – 25% afhankelijk van waar ze staan. Bij kolencentrales geldt een factor van 40% en bij kerncentrales soms het dubbele daarvan.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.