Home

Achtergrond 2 reacties

Nederlandse pachtprijs veruit het hoogst in de EU

De pachtprijs van € 790 ligt ruim 3 keer zo hoog als het gemiddelde in de meeste West-Europese landen.

Nederlandse boeren betaalden in 2016 gemiddeld € 790 pacht per hectare. Dat was veruit de hoogste pachtprijs in de EU. Denemarken volgde met € 540. In de meeste West-Europese landen lag de pachtprijs tussen de € 200 en € 300 per hectare. De gemiddelde pachtrpijs in de hele EU kwam uit op € 200 per hectare. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WER).

De minste pacht werd betaald in de Baltische landen, Slowakije, Kroatië en Malta. Dat gaat om bedragen die duidelijk onder de € 100 per hectare liggen. In Polen was de pachtprijs € 190; net iets onder het EU-gemiddelde.

‘Pacht in Duitsland kost € 290 per hectare, in Frankrijk is dat € 200’

Van de 4 lidstaten met het grootste areaal landbouwgrond lag de pachtprijs in Duitsland het hoogst met € 290 per hectare. Franse boeren betaalden precies het EU-gemiddelde van € 200, Spaanse en Britse boeren zaten daar met respectievelijk € 140 en € 160 fors onder.

Bijna helft EU-landbouwareaal wordt gepacht

Van het EU-landbouwareaal van 174 miljoen hectare werd in 2013 48% gepacht. Polen noteerde het laagste aandeel pacht: 18%. In Frankrijk lag het aandeel pacht juist het hoogst met 79%. In Nederland was dit 40%. In Duitsland was het aandeel van pachtgrond dan weer 62%.

Gemiddelde directe betaling meestal hoger dan pachtprijs in EU’

De zogenoemde directe betalingen (inkomenstoeslagen zoals betalingsrechten) kwamen in 2016 in de EU uit op gemiddeld € 235 per hectare landbouwgrond. In Roemenië was dat gemiddeld € 120 per hectare, terwijl dat in Nederland € 390 was.

In de meeste lidstaten was de gemiddelde directe betaling hoger dan de pachtprijs. Binnen een groep van 15 belangrijke landbouwlanden – op basis van productiviteit en het totale areaal – vertoonde de pachtprijs een ‘vrij sterke samenhang’ met de productiviteit per hectare.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

  • j.h.vonk@home.nl

    Landbouwgrond in Nederland is alleen bestemd , voor Asvalt , Beton , Bakstenen , Kustgras velden , Zonne parken ,Bomen, Struiken voor de Grote Boze wolf om schapen te doden.

  • koestal

    De verpachter moet dus flink belasting betalen in box 3.

Of registreer je om te kunnen reageren.