Home

Achtergrond

Koers WH Group lijdt onder AVP

De vleesverwerkers WH Group en Brasil Foods lieten op de beurs de grootste dalingen optekenen.

De grootste daler op de beurs binnen de agrifoodbedrijven was de Chinese WH Group. De koers van het slachterijconcern daalde met 8,2% ten opzichte van vorige week. Het vleesbedrijf heeft te lijden onder de Afrikaanse varkenspest die in China is uitgebroken.

Vleesverwerkers in de min

Vorige week werd bekend dat het tweede geval van de varkenspest is ontdekt in een slachterij van WH Group. Als gevolg daarvan is de slachterij voor ten minste 6 weken stilgelegd. De directie van WH Group liet weten dat deze sluiting niet zal zorgen voor een negatieve impact op de operationele en financiële prestaties of het aanbod aan varkensvlees.

Ondanks deze ontwikkeling en de impact van de handelsspanningen en invoertarieven op de slachterij, blijft het bedrijf een favoriet op de beurs, aldus persbureau Bloomberg. Bloomberg volgt 19 analisten die WH Group in de gaten houden op de beurs. Alle analisten geven een ‘koop’-aanbeveling voor de aandelen van het vleesconcern. Analisten verwachten dat zowel de handelsoorlog als de vondst van Afrikaanse varkenspest in een slachterij uiteindelijk weinig impact zal hebben op WH Group.

De tweede grootste daler was ook een vleesverwerker: Brasil Foods (BRF). De koers daalde met 4,1%. Daarmee kwam het aandeel bijna weer op de laagste waarde in meer dan 10 jaar. De in juli afgekondigde reorganisatieplannen moeten zichzelf nog gaan bewijzen.

Trekkerbouwers doen het goed

De grootste stijgers waren de trekkerfabrikanten Agco en John Deere met respectievelijk 6,2% en 5,1%. John Deere maakte vorige week vrijdag kwartaalresultaten bekend. Daarbij werd de verwachting uitgesproken dat voor geheel 2018 de omzet hoger uitkomt. De verkoop van agrarische werktuigen neemt naar verwachting toe in zowel de VS en Canada als Europa. Deze positieve verwachtingen, uitgesproken door John Deere, werden door beleggers hoogstwaarschijnlijk ook doorgetrokken naar Agco. De koers van CNH Industrial steeg met zo’n 3%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.