Home

Achtergrond

Kerry Group zocht het al snel buiten de zuivel

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals het Ierse voedingsbedrijf Kerry Group.

“Het was duidelijk dat, als we wilden blijven groeien en ons verder wilden ontwikkelen, we minder afhankelijk moesten zijn van zuivelproducten en ons meer moesten richten op activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. Het bestuur realiseerde zich dat de toekomst lag in sterke, gediversifieerde businesses die konden concurreren op de wereldmarkt. Onderzoek en ontwikkeling werd een prioriteit, er werden overzeese kantoren geopend en de kalme zoektocht naar passende acquisities begon.”

Deze tekst, die goed zou passen in een hedendaagse bedrijfsbrochure, werd bijna 30 jaar geleden geschreven door de toenmalige bestuurders van Kerry Group, tegenwoordig met een omzet van € 3,2 miljard in het net afgelopen halfjaar één van de grootste ondernemingen in Ierland. Kerry, oorspronkelijk één van de vele in 1972 rond de toetreding tot de EU in Ierland opgerichte boerencoöperaties, heeft zich ontwikkeld tot een multinationale onderneming die vooral sterk is in smaakstoffen en ingrediënten voor de wereldwijde voedingsindustrie.

Kerry Group in het kort

  • Hoofdkantoor: Tralee, Co Kerry, Ierland
  • Omzet € 6,4 miljard, winst € 781 miljoen
  • 135 productievestigingen in 28 landen
  • 24.000 werknemers waaronder 900 wetenschappelijke onderzoekers

Jaarlijks 1,2 miljard liter melk van 3.500 boeren

Kerry verwerkt vandaag de dag nog altijd van 3.500 boeren 1,2 miljard liter melk per jaar, ongeveer 15% van de totale Ierse productie. ‘’We gebruiken melk ook nog als één van de grondstoffen voor een deel van onze ingrediënten. Maar we zien onszelf al lange tijd niet meer als een bedrijf in de zuivelsector”, zegt de woordvoerder in Dublin. Voor de duidelijkheid: ook de Kerrygold-boter die in de vaderlandse supermarkt te koop is, komt niet van Kerry maar van Ornua, de semi-overheidsonderneming die de export van alle Ierse zuivel regelt.

Spectaculaire groei door acquisities

Sinds die prille jaren 70 heeft Kerry een spectaculaire groei doorgemaakt. Dat is vooral mogelijk gemaakt door de notering aan de aandelenbeurzen van Londen en Dublin in 1986 die de weg naar nieuw kapitaal opende. De Ierse ondernemers sloegen daarmee een zelden vertoonde weg naar acquisities in, met onophoudelijke aankopen in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië en China. In Europa werd vooral een grote slag gemaakt met de overname in 1988 van DFI dat ook in Nederland vestigingen had. Vrijwel al die aanwinsten waren en zijn gespecialiseerd in ingrediënten, smaakstoffen, coatings en andere technologie voor de voedingsindustrie, de business die tegenwoordig de kern van Kerry Group uitmaakt.

Gespecialiseerd in ‘taste and nutrition’

Van de omzet van € 3,2 miljard in de eerste helft van dit jaar komt ook € 2,56 miljard, oftewel 80%, uit die tak van sport. Zat de omzet als geheel op een groei van 3,6%, ‘taste and nutrition’ deed het nog iets beter met 4,1%. De divisie levert daarmee een mooie marge op van ruim 13%.

Hoewel de Amerika’s, Europa en het Midden-Oosten redelijk doorgroeien, zit ook voor Kerry de belangrijkste plus in China en de rest van Azië. De specialisten uit Ierland profiteren vooral van de snel veranderende trends onder de consument, in welk land dan ook. Voedingsbedrijven moeten daarop inspelen door voortdurend nieuwe producten met nieuwe smaakjes, kleuren of samenstellingen te lanceren waarvoor Kerry graag letterlijk de smaakbepalende ingrediënten levert.

Fabrikant van consumentenproducten

Daarnaast is de groep nog altijd wel een fabrikant van consumentenproducten, waaronder Cheestrings, Richmond-worstjes, boter (Dairygold) en steeds meer food-to-go. In deze divisie heeft Kerry echter juist last van hedendaagse trends als de prijzenoorlog en de opkomst – vooral in Groot-Brittannië – van de discountketens. Desalniettemin kon de foodtak met € 685 miljoen de omzet in de eerste jaarhelft nog met 1,3% opvoeren. Dat was voor een deel echter weer te danken aan waar Kerry al meer dan 30 jaar goed in is: het aankopen van bedrijven die perfect in het gekozen bedrijfsbeeld passen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.