Home

Achtergrond

In de media: het gevaarlijke poepje van Bertha 23

Het is geen klassieke ‘komkommertijd’ voor de landbouw in de media. Droogte, terugkijken op affaires en een waarschuwend vingertje van een oncoloog.

De droogte heeft ook voordelen. Boeren worden door de media vaak afgeschilderd als veroorzakers van milieu- en klimaatproblemen. Maar nu worden ze door diezelfde media dankbaar gebruikt om te laten zien wat droogte veroorzaakt. Beschuldiging maakt plaats voor piëteit.

‘Een aardappel houdt op met groeien als het 30 graden is.’

Talloze boeren worden opgevoerd. Zoals Hans Eelderink bij de NOS: ‘Normaal heb je 8 aardappels aan een pol en nu 4. Een aardappel houdt op met groeien als het 30 graden is.’ De Volkskrant schrijft dat voor sommige boeren de droogte zelfs een zegen is: ‘Telers van bloemkool springen een gat in de lucht. Van gewassen als ijsbergsla zijn de prijzen verdubbeld.’

De bloemkooloogst, juni dit jaar. Sommige groentes doen het goed qua prijs en dat haalt de media. Het verhaal is meestal ingewikkelder. Zo is de kwaliteit van bloemkool door de recente hitte verminderd. En daarmee ook de prijs (foto: Roel Dijkstra).
De bloemkooloogst, juni dit jaar. Sommige groentes doen het goed qua prijs en dat haalt de media. Het verhaal is meestal ingewikkelder. Zo is de kwaliteit van bloemkool door de recente hitte verminderd. En daarmee ook de prijs (foto: Roel Dijkstra).

Terugblik op kalverfraude en fipronil

Verder wordt er veel teruggekeken in de media. Carola Schouten gaat in 1Vandaag in op de eerste 9 maanden van haar ministerschap. “Ik kan niet beloven dat ik alle boeren ga redden.” Elsevier kijkt terug op de kalverfraude: ‘2.100 boerderijen gingen op slot. Boeren zouden massaal frauderen. Het bleek allemaal niet waar.’

Gerda Briene kijkt in haar boek Fipronil, beslist geen eitje terug op 1 jaar vol drama op haar pluimveebedrijf. ‘De fipronilschade is onnodig hoog opgelopen’, zegt ze in een interview met De Telegraaf. Volgens Briene was het allemaal niet nodig geweest: ‘De NVWA was eind 2016 al op de hoogte van fipronil. Als de voedselwaakhond toen had gewaarschuwd, had geen boer het gebruikt.’

‘Er is een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en longziekten, longkanker en hart- en vaatziekten.’

Luchtvervuiling en kanker

Waarschuwen doet ook Ignas van Bebber, oncologisch chirurg uit Den Bosch. In Het Financieele Dagblad zegt hij dat de kwaliteit van het milieu door de landbouw keihard is aangetast. Ten faveure van de economie. ‘Het is niet zo dat als Bertha 23 een poepje laat – en er een ammoniakmolecuul ontsnapt – dat direct bij iemand longkanker veroorzaakt. Wat je wel kunt zeggen, is dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling en longziekten, longkanker en hart- en vaatziekten.’

Volgens Van Bebber hebben boeren zelf minder kans op longkanker. Zij hebben een verhoogde kans op kanker van de alvleesklier, endeldarm, schildklier, hersenen en leukemie. Landbouw-twitteractieveling Jan Cees Vogelaar waarschuwt ook, maar dan tegen de oncoloog.

Of registreer je om te kunnen reageren.