Home

Achtergrond 14 reacties

Hulp aan boeren klinkt goed, maar is beperkt

Boeren krijgen hulp voor de droogte. Maar in de praktijk zal de boer hier nog weinig van merken.

‘Hulp voor boeren met financiële problemen door de droogte’, kopte de NOS, nadat minister Carola Schouten van landbouw haar maatregelen om boeren te ondersteunen die in de problemen (dreigen) te komen door de aanhoudende droogte presenteerde. Het beeld dat de overheid weer de portemonnee trekt voor de boeren is hiermee weer gezet.

Wassen neus

De financiële maatregelen hebben meer iets van een wassen neus. Boeren met liquiditeitsproblemen kunnen bij RVO.nl een verklaring aanvragen om hiermee naar de bank te gaan voor een verzoek voor een overbruggingskrediet. Met een certificaat zal een ondernemer makkelijker een overbruggingskrediet bij de bank kunnen krijgen, aldus het ministerie.

Tekst gaat verder onder tweet

Het valt te betwijfelen of het zo werkt. De bank kent zijn klanten het best, en zal ook bij het verlenen van een overbruggingskrediet voorwaarden stellen. Een certificaat van RVO.nl zal hierbij weinig effect hebben, het biedt namelijk geen garantstellingen of andere ondersteuning van de overheid.

Voorschot op toeslagrechten

Feitelijk is er dus niets anders dan wanneer een boer rechtstreeks naar de bank gaat en vraagt om een overbruggingskrediet. Het eerder uitbetalen van een voorschot op de toeslagrechten, waar de Europese Commissie ruimte voor geeft, doet Nederland ook niet. Het ministerie kiest ervoor om de toeslagen zoveel mogelijk in december uit te betalen, net zoals vorig jaar. Als er vervroegd voorschotten betaald zouden worden, zouden andere betalingen mogelijk vertraging oplopen.

Graanstoppelland ploegen in de Achterhoek. Normaal kan deze akker nu niet geploegd worden, omdat hij te nat is. Door de aanhoudende droogte is de akker nu kurkdroog. - Foto: Henk Riswick
Graanstoppelland ploegen in de Achterhoek. Normaal kan deze akker nu niet geploegd worden, omdat hij te nat is. Door de aanhoudende droogte is de akker nu kurkdroog. - Foto: Henk Riswick

Langer mogen bemesten

Praktische maatregelen bieden wel enige ruimte voor de boeren, ook al is dat zeer beperkt. Het langer mogen bemesten op bouwland biedt zeker wat lucht. Dat er voor het verlengen van de uitrijdperiode op grasland weer eerst een paar rapporten moeten worden gepubliceerd, heeft te maken met de politieke gevoeligheid rondom het thema mest in Brussel. Nederland zit immers als op het beklaagdenkbankje met de tijdelijke derogatie, de overschrijdingen van het fosfaatplafond van voorgaande jaren en het niet overal halen van de milieudoelen.

‘Ieder besluit over mest moet zeer zorgvuldig worden genomen, om maar aan Brussel te laten zien dat Nederland het mestdossier zeer zorgvuldig en verantwoord behandelt’

Ieder besluit over mest moet zeer zorgvuldig worden genomen, om maar aan Brussel te laten zien dat Nederland het mestdossier zeer zorgvuldig en verantwoord behandelt. En dus moet de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet eerst zijn oordeel geven of het verantwoord is om langer mest uit te rijden op grasland. Even simpel nadenken wat het effect zal zijn van bemesten op een gortdroge bodem in de brandende zon versus (hopelijk) bemesten onder vochtigere omstandigheden, is in deze afweging niet voldoende. Het ministerie wil eerst deskundigen horen en ook goedkeuring vanuit Brussel krijgen.

Politieke opstelling LTO

Hoewel de maatregelen vooralsnog beperkt zijn, reageert LTO toch positief. Ook die opstelling lijkt er eentje met een politieke lading. LTO is intensief in gesprek met het ministerie over droogtemaatregelen. Als ze nu kritisch reageren op de kleine stapjes die gezet worden, zullen de vervolgonderhandelingen moeizamer verlopen. Het is allemaal politiek. Het signaal dat de overheid iets wil doen, is in ieder geval gezet. Daarmee heeft de landbouw toch een streepje voor op bijvoorbeeld de binnenvaart, die ook economische schade lijdt door de droogte.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Hulp aan boeren klinkt goed, maar is beperkt.
  Het gaat inderdaad volgens hetzelfde principe als het neerzetten van de vermeende kalverfraude. Alleen nu is het doel om het imago van het LNV op te krikken.

 • kleine boer

  Welke hulp? De eerste foto dat de minister int veld is moet nog komen dat zegt genoeg toch ...

 • koestal

  niet meer dan een dooie mus

 • Henk.visscher

  goed artikel, klopt als een bus

 • Attie

  Zullen we het dan maar gewoon zonder 'hulp'doen?

 • Gat

  Wat doet de overheid meer dan voorgaande jaren? 14 dagen extra bouwland. Die akkerbouwers bevoordelen alweer. Waarom bouwland, die hebben zeeën van tijd gehad na de graanoogst. Kunt zien, waar de overheid naar toe wil en vanaf wil.

 • wmeulemanjr1

  Was toch 'graan oogsten als een Fransman'?
  Waarom dan akkerbouwers bevoordelen boven de melkveehouder met wel 14 dagen extra mestrijden?
  Bouwland houd de mest ook minder vast bij veel neerslag in de herfst

 • kleine boer

  En dan gras zaaien als bemester en bij veehouder is het al gras hoe lang wil je er over denken mevr schouten.....

 • Attie

  LTO is positief, maar doet kleine stapjes...!!

 • wmeulemanjr1

  In die 'Bodem commissie' zitten misschien alleen mensen met een akkerbouwer achtergrond?

 • Attie

  Is 'vakantie tijd' Carola krijgt er niemand bij nu, afwachten maar...

 • Marco22

  Kijk die Lto eens mak eten uit de hand van de overheid. Aan het touwtje.
  Voor grasland wachten de ambtenaren tot 1 september om tot een beslissing te komen wbt uitrijden mest grasland.
  Hele batterij aan volk op zo'n ministerie zitten en geen een die reactief is op de droogte ramp die nu over het land trekt.

 • koestal

  verlenging van mestuitrijden ,het kost de minister niks,maar ze doet alsof ze heel wat weg geeft.

 • koestal

  worst voor houden ,die je niet krijgt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.