Home

Achtergrond

Handelsoorlog slecht voor koers WH Group

De grootste daler afgelopen week was de Chinese varkensslachterij WH Group.

Er kan een aantal factoren worden aangewezen voor de koersdaling van 6,5%. WH Group is eigenaar van het Amerikaanse Smithfield. Door deze 2 onderdelen is er de onzekerheid over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China. Afgelopen week liepen de spanningen in de handelsoorlog hoger op. Woensdag 8 augustus sloeg China opnieuw terug in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De Aziaten voeren op 23 augustus importheffingen in op € 16 miljard aan goederen uit de VS. De heffingen zijn een reactie op importheffingen van 25% die de VS op 279 soorten Chinese goederen oplegt. Ook die hebben een waarde van € 16 miljard. Dit nieuws schrikt beleggers af.

Varkenspest in China

Daarnaast kwam het afgelopen week het nieuws dat er Afrikaanse varkenspest in China is uitgebroken. Varkensvlees is belangrijk in het voedselpatroon van Chinezen en onzekerheid over Chinees varkensvlees ontstaat door de uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte.

Schadeclaim Smithfield

Dat is nog niet alles. De Amerikaanse dochter Smithfield moet een schadeclaim van $ 473,5 miljoen betalen aan 6 omwonenden naast een varkensbedrijf dat eigendom is van Smithfield. De omwonenden hadden Smithfield aangeklaagd voor stank- en geluidsoverlast, overlast van vliegen en de mogelijke uitbraak van ziekten door een teveel aan varkens op het bedrijf. Al met al geen positieve ontwikkelingen voor ’s werelds grootste varkensslachterij.

Archer Daniels Midland grootste stijger

De grootste stijger was handelshuis Archer Daniels Midland (ADM) met 3,9%. ADM heeft geen last van de handelsspanningen, maar ondervindt er juist profijt door. China haalt geen soja meer Noord-Amerika, waardoor de vraag naar Zuid-Amerikaanse soja toeneemt. ADM, met veel activiteiten in die regio, zag zijn resultaten erdoor omhoog gaan. Concurrent Bunge maakte juist verlies doordat het wel last heeft van de handelsoorlog.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.