ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Forse koersdalingen voor slachterijen

Forse dalingen waren er afgelopen week op de beurs van agrifoodbedrijven.

Zo daalde de koers van Tyson Foods 8%. De Amerikaanse slachterij maakte bekend de winstverwachting naar beneden bij te stellen. Oorzaak is de gevolgen die het bedrijf ondervindt van de gestegen importtarieven en de onzekerheid in het handelsbeleid van onder andere de Amerikaanse president Donald Trump.

Als reactie op de tarieven op aluminium en staal die Trump heeft ingesteld, stelde China tarieven in op varkens- en rundvlees. Ook Mexico en Canada heffen op die producten. Dat maakt dat Tyson last heeft van een overschot op de Amerikaanse markt, waardoor prijzen dalen.

Ook effect handelssancties op JBS

Het bericht van Tyson heeft waarschijnlijk ook de koers van de Braziliaanse slachterij JBS naar beneden geholpen. JBS heeft ook activiteiten in de Verenigde Staten en het is niet ondenkbaar dat de last van de handelssancties ook te merken is bij de Braziliaanse slachter.

Daarnaast kondigde het bedrijf aan over twee weken financiële resultaten te presenteren, waardoor beleggers het bericht van Tyson wellicht koppelen aan minder goede financiële resultaten bij JBS. De koers zakte met 7,7%. Ook de koers van de Braziliaanse slachterij BRF daalde met 5,6%.

CNH grootste stijger op beurs

De grootste stijger was CNH Industrial, de fabrikant van onder andere Case en New Holland. De koers steeg met 9,8%. De koersstijging is te wijten aan de goede resultaten in het tweede kwartaal van 2018. De fabrikant noteerde een winststijging van 73% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De resultaten waren beter dan verwacht en ook de verwachting voor het gehele jaar is bijgesteld.

Een andere trekkerfabrikant, Agco, heeft kwartaal achter de rug met meer omzet, zo bleek uit de gepresenteerde resultaten. Wel daalde de winst licht. Voor het gehele jaar stelde de fabrikant de winstverwachting wel naar boven bij, wat de aanzet gaf voor een koersstijging van 3,6%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.