ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Forse daling voor K+S

De agrifoodbedrijven waren afgelopen week op de beurs vooral in mineur.

Enkele forse koersdalingen bij de agrifoodbedrijven op de beurs afgelopen week. De grootste daling noteerde kalimest- en zoutconcern K+S. De koers daalde met 14,8%. Het bedrijf presenteerde dinsdag de halfjaarcijfers en die vielen flink tegen. De cijfers kleurden rood vanwege stijgende transportkosten, valutaeffecten en productiebeperkingen in Duitsland.

Het Duitse kalimest- en zoutconcern K + S zat afgelopen week in de min op de beurs.
Het Duitse kalimest- en zoutconcern K + S zat afgelopen week in de min op de beurs.

Waar er vorig jaar nog een winst was van € 18,9 miljoen, was er nu een verlies van € 9,4 miljoen. Ondanks deze tegenvallende resultaten houdt het bedrijf vast aan de verwachtingen voor heel 2018. Dat stelde beleggers niet gerust, want die wilden massaal van hun aandelen af waardoor een deel van de waarde verdampte.

Ook Brasil Foods fors in de min

Ook de Braziliaanse vleesverwerker Brasil Foods (BRF) had last van tegenvallende resultaten. De koers daalde met 14,7%. De resultaten werden beïnvloed door veranderende marktomstandigheden en politieke verhoudingen en onzekerheden in de Braziliaanse markt.

Concreet: hogere graanprijzen, een transportstaking in Brazilië en moeilijkheden om vleesproducten te exporteren. Dat maakte dat ‘wij minder goed presteerden dan dat we zouden kunnen’, zo is te lezen in het kwartaalrapport. BRF maakte een verlies van omgerekend € 356 miljoen. De omzet steeg wel licht, met bijna 2%.

Chinese WH-Group zorgt voor positieve beursstemming

Een stijging was er voor de Chinese slachterij WH Group, ook eigenaar van de Amerikaanse varkensslachterij Smithfield. De koers steeg in eerste instantie met 8,6%. Ook dit bedrijf presenteerde afgelopen week kwartaalresultaten. En hoewel die slechter waren dan analisten hadden verwacht, werd er positief gereageerd op de beurs.

De slachterij maakte ook bekend de export vanuit de Verenigde Staten naar Japan en Zuid-Korea te verplaatsen omdat er nog geen einde aan de handelsoorlog tussen de VS en China lijkt te komen. Deze nieuwe richting moet beleggers positief gestemd hebben.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.