Home

Achtergrond

Financiële verliezen dwingen BRF tot ingrijpende herstructurering

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals de Braziliaanse vleesverwerker BRF.

Brasil Foods S.A. (BRF) is het resultaat van de fusie in 2009 tussen de Braziliaanse vleesverwerkers Perdigão en Sadia. Door de fusie ontstond een bedrijf met een omzet van € 5,5 miljard. In 2010 maakte het bedrijf € 200 miljoen winst. Het jaar daarop werd in het eerste kwartaal een omzet van € 1,5 miljard en een winst van € 204 miljoen gehaald. In juni maakte de autoriteit consument en markt (Cade) bezwaar tegen de fusie en kelderden de aandelen met bijna 10%. Een week later bereikte Cade en BRF een akkoord over het afstoten van enkele merken en activiteiten. In Brazilië heeft BRF een marktaandeel van 57% voor verwerkt vlees, 69%voor bevroren vlees en 82% in kant-en-klare voedingsmiddelen.

BRF in het kort

  • Hoofdkantoor in São Paulo, Brazilië
  • 50 productielocaties in 8 landen
  • 100.000 medewerkers
  • Omzet: € 10 miljard – winst € 2 miljard
  • Productie: pluimvee 2 miljoen ton
  • Productie: varkens 350.000 ton

Internationale uitbreiding

In 2015 ging BRF een joint venture aan met de Engelse Invicta Food Group Ltd. en in 2017 werd OneFoods in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten opgericht. OneFoods is een voortzetting van Sadia Halal en is ook actief in Noord-Afrika en Azië. Ook werd het Turkse Banvit overgenomen. Voor die overname werd een joint venture gesloten met de Qatar Investment Authority. De markt voor vlees dat voldoet aan de voedselregels voor moslims, halal, bereikt naar verwachting binnen een paar jaar een omvang van € 17 miljard.

Voor de financiering van de uitbreiding wilde BRF aandelen via een beursintroductie (IPO) aanbieden. In maart maakte BRF bekend dat het een deel van OneFoods wilde verkopen aan particuliere investeerders. De waarde van OneFoods werd geschat op € 6 miljard. Als reden voor het afblazen van de IPO wordt de winstdaling van 40% in vergelijking met het jaar daarvoor genoemd.

Verlies van € 250 miljoen in 2017

BRF heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van € 250 miljoen. Alleen al in het vierde kwartaal van 2017 werd een verlies geleden van € 200 miljoen, een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode in het jaar daarvoor. In 2016 werd een verlies geleden van € 92 miljoen.

De voormalig directeur wijde de verliezen over 2017 voor een belangrijk deel aan de gevolgen van het vleesschandaal. Bij een onderzoek van justitie kwam fraude aan het licht bij bedrijven in de vleessector en vooral bij slachterijen van BRF. Er bleek gerommeld te zijn met certificaten voor vlees voor zowel de lokale markt als ook voor vlees bestemd voor de export. Belangrijke exportmarkten als de Europese Unie en Rusland sloten daarop de grenzen voor BRF. Een extra tegenslag is de importheffing van 38% die China voor Braziliaanse pluimveeproducten heeft ingesteld.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.