Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:3 aug 2018

ECB blijft achter met rente verhogen

De Britse Centrale Bank verhoogde donderdag 2 augustus de rente, zoals algemeen was verwacht op de financiële markten.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië gaat van 0,5% naar 0,75%, het hoogste niveau sinds 2009. In november krikte de Bank of England (BoE) voor het eerst in meer dan 10 jaar de rente op. Volgens de BoE is de hogere rente nodig om de inflatie af te remmen.

De Europese Centrale Bank (ECB) is terughoudender. ECB-president Mario Draghi gaf half juni aan dat de rente minstens tot en met de zomer van 2019 hetzelfde zal blijven. Uit de ECB vergadering van vorige week is volgens ABN Amro op te maken dat het wel tot de herfst kan duren voordat de eerste renteverhoging komt. ABN Amro verwacht echter dat de verhoging nog later komt, in december 2019. Daarnaast doet de bank een voorspelling over de euro en verwacht dat de munt wat zal verzwakken door een oplopend renteverschil met de VS.

Rente geleidelijk opvoeren

De Fed-bestuurders in de VS gaven in een verklaring aan dat de economische groei in de VS ‘sterk’ is en dat de inflatie het doel van 2% nadert. Daarom houden de beleidsmakers voorlopig vast aan hun beleid om de rente geleidelijk, stapje voor stapje, op te voeren.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Eén reactie

  • JosefWilmer

    Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>

    Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.