Home

Achtergrond

Britten bereiden zich voor op een No-Deal Brexit

De Britse regering werkt voor onder meer de landbouw aan een scenario waarin er geen Brexit-deal komt met Brussel.

De Britse regering houdt steeds meer rekening met de mogelijkheid dat er geen afspraken gemaakt kunnen worden over de relaties met de EU nadat Brexit op 29 maart volgend jaar een feit is. Londen maakt daarom nu gedetailleerde plannen voor vele sectoren, waaronder de landbouw, over de gevolgen van zo’n No-Deal Brexit.

Onderhandelingen worden versneld

De Britse Brexit-minister Dominic Raab en zijn EU-collega Michael Barnier hebben afgesproken dat ze de voortslepende onderhandelingen gaan intensiveren en versnellen. Dat is nodig omdat er uiterlijk begin november een concreet voorstel moet liggen voor de post-Brexit periode. Zo’n voorstel moet daarna nog door de parlementen van alle 27 EU-landen worden behandeld en goedgekeurd. Maar omdat de kans steeds reëler wordt dat er geen ‘deal’ komt, gaan de Britten daar nu daadwerkelijk voorbereidingen voor treffen.

Al eerder heeft May toegezegd dat het huidige landbouwbeleid net als in de rest van de EU ook in haar land blijft gelden tot eind 2020. - Foto: ANP
Al eerder heeft May toegezegd dat het huidige landbouwbeleid net als in de rest van de EU ook in haar land blijft gelden tot eind 2020. - Foto: ANP

National Farmers Union waarschuwde voor dreigende voedseltekorten

Zo worden voor 80 sectoren, inclusief de landbouw, de gevolgen van zo’n no-deal op een rijtje gezet en komt er ook advies hoe daar het best mee om te gaan. Raab benadrukt daarbij dat dat ook gebeurt om ‘allerlei spookverhalen die rondwaren’ over de situatie na Brexit de kop in te drukken. Zo heeft bijvoorbeeld de National Farmers Union al gewaarschuwd voor dreigende voedseltekorten, iets waar volgens de regering geen sprake van zal zijn.

Oplopend tekort aan arbeidskrachten

Ook bij een no-deal willen de Britten EU-burgers voorlopig vrij toegang blijven geven tot hun land. Dat zou ook de zorgen in de landbouw en voedingssector over het steeds oplopende tekort aan EU-arbeidskrachten deels weg kunnen nemen. Vooral dat vrije verkeer van personen is echter een moeilijk punt voor de grote pro-Brexit beweging.

Premier Theresa May heeft verder gezegd dat haar land ‘gemeenschappelijke normen en eisen’ wil aanhouden met de EU. Op die manier zouden nieuwe grenscontroles met alle kosten en vertragingen van dien voorkomen moeten worden. Ook dat plan stuit in haar eigen land op verzet – ‘we moeten ons niet aan Brussel uitleveren’ – terwijl de EU er niet erg voor is om precedenten met andere lid-staten te voorkomen.

Huidig Brits landbouwbeleid blijft gelden tot 2020

Al eerder heeft May toegezegd dat het huidige landbouwbeleid net als in de rest van de EU ook in haar land blijft gelden tot eind 2020. Waar de Britse boeren daarna op kunnen rekenen, is voorlopig nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.