Home

Achtergrond 6 reacties

Boeren rekenen met cijfers en gevoel

Beregenen op grasland is duurder dan de directe opbrengst. Toch gebeurt het als de regen uitblijft.

Voor andere gewassen kan de rekensom beter uitpakken. Hetzelfde wordt gezegd van grond: is niet rond te rekenen bij prijzen van € 60.000 per hectare. De grond wordt wel voor dergelijke prijzen en nog veel meer verkocht en dus ook gekocht.

Hetzelfde geldt voor fosfaatrechten, pluimveerechten, varkensrechten en gold in het verleden voor melkquotum, bietenquotum en noem het maar op. Sommigen vinden iets te duur, anderen maken andere afwegingen vanuit hun eigen situatie en komen tot de conclusie: we gaan het doen! Dat geeft dan doorgaans een goed gevoel als het besluit is gevallen.

Kosten voor juridische bijstand

Iets anders is het voeren van procedures tegen beslissingen van de gemeente, provincie of RVO.nl. De een neemt beslissingen vanuit instanties zoals die komen voor lief en gaan niet procederen om een fosfaatrecht meer of minder.

Een ander doet het wel vanuit een soort principe om het gelijk te halen. Ook daar zijn de kosten voor juridische bijstand soms hoger dan de baten in de vorm van extra fosfaatrechten of 0,2 hectare grond in de perceelsregistratie. Een principe mag wat kosten.

Boerenverstand geeft doorslag

Kortom, er zijn veel voorbeelden waarbij het boerengevoel, gezond boerenverstand of andere argumenten die gestoeld zijn op ervaring de doorslag geven ten opzichte van harde cijfers.

Die cijfers zijn natuurlijk belangrijk, er moet wel brood op de plank en de rekeningen moeten betaald worden. Maar de aanblik van verdroogde gewassen terwijl er een regeninstallatie ongebruikt in schuur blijft staan, druist in tegen menig boerengevoel.

Beregeningsputten slaan

Wat dat betreft is het wel even opletten geblazen. Beregenen zal meer en meer gebruik moeten maken van grondwater, of dat moet in ieder geval mogelijk zijn als het oppervlaktewater niet meer toereikend is in een droog jaar. Het ziet ernaar uit dat die mogelijkheden steeds lastiger worden.

In ieder geval een deel van de waterschappen bekijkt het slaan van beregeningsputten met een heel ander gevoel dan dat van boeren die willen beregenen.

Laatste reacties

 • koestal

  Ik heb nog genoeg kuilvoer van vorig jaar.

 • alphons1

  ik hoef me grasland niet door te zaaien of om te doen. is da ook door gerekend met beregenen grasland

 • Alco

  Is beregenen ook biologisch?
  Gas verbruik voor stikstof productie immers niet.

 • Piet Piraat

  Zeg meneer Esselink, je schrijft hier veel aannames. Maar zet er ook eens even wat getallen neer, inclusief het verpesten van de grasmat door niet te beregenen. Dan kunnen we er wat van maken.
  Nu is het veel geblaat en weinig wol.

 • farmerbn

  Je kunt het ook omdraaien. Natuurlijk is beregenen een slimme keuze want anders deden de boeren het niet. Waarom moeten de wijsneuzen, de boeren altijd dom wegzetten terwijl ze zelf in audies en volvo's rijden die veel duurder zijn dan renaultjes en dacia's. Die wijsneuzen kunnen zelf dus ook niet rekenen.

 • Maar Farmerbr, de kakelaars rijden een volvo van jou centen , want,...waren er geen boeren ,dan waren er geen boerekakelaars .....niet meer naar luisteren ,niet meer uitnodigen ,lijkt me.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.