Home

Achtergrond 3 reacties

7-jarige jongen komt om bij ongeval met koe

Een 7-jarige jongen is maandagmiddag 20 augustus overleden na een ongeluk met een koe. Sinds 2006 zijn er 3 dodelijke ongevallen met koeien gebeurd, meldt Peter Tamsma, manager preventieadvies van Stigas.

Het gebeurde in een weiland bij minicamping en ijsboerderij De Koehoorn in het Zeeuwse Mariekerke bij Meliskerke. De zoon van de eigenaren was volgens omstanders aan het helpen met koeien ophalen voor het melken. Daarbij heeft een koe de jongen aangevallen, laat een woordvoerder van de politie weten op basis van getuigenverklaringen. “Er is echt sprake van een ongeluk. Er is niemand iets te verwijten”, aldus de woordvoerder. De koeien waren volgens de politie gewend aan kinderen om zich heen. “Dat gebeurde dagelijks.”

Volgens veearts Mark van de Vijver vallen koeien maar zelden mensen aan en zeker geen kind van 7 jaar. Hij zegt uit te gaan van een ongeluk. “Een koe kan schrikken, en dan een onverwachte beweging of sprong maken. Als zo’n dier dan boven op je gaat staan, kan dat flinke gevolgen hebben”, zegt Van de Vijver in dagblad PZC.

Het ongeluk gebeurde maandagavond 20 augustus rond half 6. Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor de jongen betekenen. Voor omstanders is slachtofferhulp ingeroepen.

Sinds 2006 3 dodelijke ongevallen met koeien

Sinds 2006 zijn er 3 dodelijke ongevallen met koeien gebeurd, meldt Peter Tamsma, manager preventieadvies van Stigas. In alle 3 de gevallen ging het om iemand van 65-plus. In twee gevallen kreeg het slachtoffer een kopstoot van de koe, in het derde geval werd iemand vertrapt.

Met stieren gebeurden meer ongelukken. Tussen 2006 en 2018 registreerde de organisatie die zich richt op veiligheid in de landbouw twaalf dodelijke ongevallen met stieren. Het jongste slachtoffer was hierbij 21.

Preventie-advies: blijft alert

Stigas is ook adviesdienst voor veilig werken. De organisatie adviseert bij de omgang met vee vooral alert te blijven. “Een koe is en blijft een groot dier, met heel veel kracht. Ook als het per ongeluk gebeurt, kan dit heel nare gevolgen hebben”, zegt Tamsma. Hij kreeg meermaals geluiden dat koeien in grotere koppels meer natuurlijk gedrag vertonen omdat ze sterker strijden in de hiërarchie. Door het gebruik van melkrobots komen de koeien bovendien minder in contact met mensen, waardoor ze ook ander gedrag kunnen vertonen naar mensen.

Voor het werken met stieren adviseert Stigas om op bedrijfsniveau te kijken of een stier echt noodzakelijk is voor het bedrijf. “Bij het werken met chemische stoffen kijken we of er minder gevaarlijke stoffen zijn die dezelfde werking hebben. Die afweging zou je ook kunnen maken bij het gebruik van een stier op een melkveebedrijf.”

Laatste reacties

 • kleine boer

  verschrikkelijk dit bericht sterkte aan iedere betrokkenen

 • zanderink1

  Een koe kan wel degelijk kinderen aanvallen , alles wat klein en beweeglijk in de wei komt kan door de koe worden gezien als speeltje wat kan uitlopen door de brute kracht van de koe een dodelijk slachtoffer. Heb het zelf ten lijve ondervonden (ook 7 jaar oud) toen een baldadige koe mij op de horens nam, daar ik iedere dag in de wei kwam om bij het melken te zijn. Dit liep wel goed af omdat mijn vader op tijd te hulp schoot. Ik weet het nog als de dag van gisteren.
  Ben nog iedere dag tussen die lieve koeien, ben ook niet bang maar heb zeer veel respect voor ze en behandel ze liefdevol consequent. Dus laat nooit geen kleine kinderen tussen de koeien, je moet eerst zorgen dat je er 'boven' kunt staan. Dan hebben ze ook respect voor jou
  Mvg. Cowgirl

 • mtseshuis

  Met name de lieve, zelf opgefokte koeien zijn een groot gevaar, zeker als ze "normaal nooit iets doen", behalve eens schuren met de kop oid....

Of registreer je om te kunnen reageren.