Home

Achtergrond

Verwachte stijging olieaanbod drukt prijs

De olieprijzen hebben een behoorlijk heftige week achter de rug.

Woensdag 11 juli gingen de prijzen hard onderuit nadat bekend werd dat de Libische staatsoliemaatschappij 4 exportterminals wil heropenen. Het gevolg hiervan is dat het wereldwijde olieaanbod verder oploopt. Dat geeft prijsdruk. Ook het steeds verder escalerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, waarbij over en weer importheffingen worden opgelegd, drukte de olieprijs. De Verenigde Staten kondigden aan voor nog eens 6.000 Chinese producten een importheffing van 10% in te zullen voeren. China reageerde op dit bericht met de mededeling gelijk tegenmaatregelen te zullen nemen.

In korte tijd daalde een vat West Texas Intermediate met ruim 4% en kwam uit onder de $ 71. Brentolie zakte met 6% nog sterker tot ruim $ 74 per vat. Het ging om de grootste prijsdalingen in een dergelijk korte tijd in jaren.

Forse afname olievaten

Het nieuws uit Libië en het handelsconflict tussen de VS en China overschaduwden de nieuwste cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Er blijkt sprake van een flinke afname met 12,6 miljoen vaten tot 405,2 miljoen vaten. Normaal gesproken leidt dit vrijwel automatisch tot hogere olieprijzen.

Meer vraag naar gas

Het droge weer in Europa en Azië zorgt voor een lage opwekking van elektriciteit in waterkrachtcentrales, terwijl de vraag juist groeit. Het gevolg is dat de kolenprijs het hoogste niveau in 6 jaar bereikte, bijna $ 95 per megaton. Ook de gasprijzen liepen afgelopen week verder op, de vraag naar gas is stijgende.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.