Home

Achtergrond 2 reacties

Veel arbeidsongevallen in agrarische sector

Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kregen 93 mensen in de sector in 2017 een ernstig ongeluk.

In de agrarische sector vinden veel arbeidsongevallen plaats. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kregen 93 mensen in de sector in 2017 een ernstig ongeluk. Het aantal ongevallen in de agrarische sector is ‘zorgwekkend hoog’, aldus de inspectie. Die heeft daarom het bevorderen van veilig werken en het voorkomen van ongevallen tot een speerpunt gemaakt.

Vaak geen veilige machines

De Inspectie heeft vorig jaar ongeveer 200 bedrijven in de sector gecontroleerd. Extra aandacht was daarbij voor loonwerkbedrijven, paddenstoelenteelt en pluimveebedrijven. Uit de controles komt naar voren dat machines vaak niet veilig zijn. Bewegende onderdelen blijken geregeld niet afgeschermd. Verder hebben werknemers nogal eens last van fysieke overbelasting. In de glastuinbouw werd vaak te lang gewerkt of kregen werknemers te weinig betaald.

Aantal dodelijke ongevallen terugbrengen

Eind juni is een initiatief gestart van 10 samenwerkende organisatie in de groene sectoren om het aantal ongevallen naar 0 te brengen in 2020. Het aantal dodelijke ongevallen was gemiddeld 15 in de afgelopen 10 jaar. Rijdende machines en vallende voorwerpen waren samen goed voor meer dan de helft van de dodelijke ongevallen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Hoeveel doden en ernstige ongelukken in het verkeer het laatste jaar? Ik vind de getallen voor de landbouw namelijk niet hoog. En wat is de definitie van een ernstig ongeval? Moet de landbouw ook in dit geval weer negatief in het nieuws komen?

  • mtseshuis

    Peanuts, elk ongeluk is er 1 teveel, maar dit slaat nergens op! Goed voor weer iemands portemonnee

Of registreer je om te kunnen reageren.