Home

Achtergrond

Suikerconcerns opnieuw in de min

In een beursklimaat met steeds grotere zorg over de handelsoorlog tussen de VS en China blijven de koersen sterk schommelen. Van de aandelen in het Boerderij-beursmandje met agrarische aandelen gingen opnieuw de koersen van suikeraandelen omlaag.

Associated British Foods (ABF), het moederconcern van British Sugar, kreeg opnieuw een fors verlies voor de kiezen. Ruim 8,5% daalde de koers in 1 week tijd en kwam uit op GBP 2.485. In 2 weken tijd is de koers met 12% gedaald en dat is ook het verlies ten opzichte van eind 2017. Er wordt door sommige analisten gespeculeerd over de vraag of het concern de kledingtak Primark af zou moeten splitsen, of zelfs de suikertak zou kunnen verkopen.

De koers van het Duitse suikerconcern Südzucker op de beurs in Frankfurt ging met 4,8% omlaag naar € 12,57. In 2 weken tijd daalde de koers van de grootste suikerproducent in Europa met 10% en staat inmiddels 30% onder het niveau van eind 2017. Hierbij spelen meer nog dan bij ABF de aanhoudend lage suikerprijzen een rol.

Slachtbedrijven doen het beter

Beter verging het de koers van het Braziliaanse slachtconcern BRF. De koers steeg opnieuw fors met maar liefst 13% afgelopen maandag, maar dat werd wel gevolgd door twee forse dalingen, dinsdag met ruim 2% en nog eens ruim 3,4% op woensdag. Met een koersniveau van $ 5,90 is BRF weliswaar weer uit het dal gekrabbeld na goed ontvangen reorganisatieplannen. Toch noteert het nog altijd bijna de helft lager dan eind 2017. Het eveneens door corruptie en schandalen over hygiëne van producten geplaagde slachtconcern JBS uit Brazilië doet het wat dat betreft een stuk beter. JBS noteert op 11 juli met een koers van 9,49 reaal een verlies van 3,6% na een winst van 5,3% een dag eerder. JBS bleef per saldo vrijwel gelijk afgelopen week en komt uit op ruim 3% lager dan eind 2017.

Ten opzichte van begin dit jaar doet handelsconcern ADM het nog het beste met een plus van ruim 19%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.