Home

Achtergrond

Saoedi-Arabië zorgt voor druk op olieprijs

De olieprijs daalde begin van de week sterk: met 4%. De oorzaak was het nieuws dat Saoedi-Arabië meer olie lijkt te gaan leveren aan Azië buiten de bestaande contracten om.

Daarmee lijkt de grootste olieproducent ter wereld tegemoet te komen aan de wens van de Amerikaanse president Donald Trump om meer olie op de markt te brengen om de prijs te drukken. Saoedi-Arabië is ook een van de weinige olielanden die de capaciteit heeft om snel meer olie op te pompen. Dat is ook de reden dat er een snelle reactie te zien was op de olieprijs.

Ook het bericht van het Internationaal Monetair Fonds waarin werd gewaarschuwd voor een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China bracht onrust met zich mee.

Een vat West Texas Intermediate (WTI) duikelde van $ 71 naar $ 67,40 per vat en een vat Brentolie viel terug van $ 76 naar 71,40 per vat.

Verrassende ontwikkeling olievoorraden VS

Ook de verrassende ontwikkeling van de olievoorraden in de Verenigde Staten droegen bij aan deze daling. De voorraden ruwe olie bleken vorige week tegen de verwachtingen in gestegen. Dat meldde de Energy Information Administration. De olievoorraden waren met circa 5,8 miljoen vaten gestegen tot 411,1 miljoen vaten, terwijl economen gerekend hadden op een daling met 3 miljoen vaten.

Analisten zien als grootste bedreiging voor de olieprijs de terugloop van de wereldwijde economische groei als gevolg van handelsconflicten wereldwijd.

Maar het is niet alleen de vraagkant die zorgen baart, ook de aanbodkant geeft onzekerheid. Deskundigen vrezen een verder de stijgende Amerikaanse olieproductie. Dat zou voor een onbalans op de oliemarkt kunnen zorgen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.