Home

Achtergrond

Oudgediende K+S vindt zichzelf opnieuw uit

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals K+S.

Het Duitse kalimest- en zoutconcern K+S is een oudgediende in de agribusiness. De wortels van het met het hoofdkantoor in Kassel gevestigde bedrijf gaan terug naar het midden van de 19de eeuw. Het ontstaan van de voorlopers van het huidige bedrijf heeft alles te maken met de opkomst van kunstmest in dat tijdperk en de daaruit voortvloeiende revolutionering van de landbouw.

K+S in het kort

  • Hoofdkantoor: Kassel, Duitsland
  • Omzet 2017 € 3,627 miljard
  • Krap 15.000 werknemers
  • Mijnen, fabrieken en verkoopkantoren in 22 landen wereldwijd
De K+S-fabriek in Bernburg. - Foto: K+S Aktiengesellschaft
De K+S-fabriek in Bernburg. - Foto: K+S Aktiengesellschaft

De eerste kali werd in Duitsland in 1856 in Stassfurt ten zuiden van Maagdenburg ontdekt. De kaliwinning werd al gauw een belangrijke economische bedrijvigheid voor Duitsland. Nog tot het eind van de Eerste Wereldoorlog was Duitsland bovendien het enige land ter wereld waar kali werd gedolven. Daarna werd ook elders begonnen met de kali-exploratie, bijvoorbeeld in de USA, Rusland, Groot-Brittannië en Canada, om maar een paar landen te noemen.

In 2011 nam K+S in laatstgenoemd land het bedrijf Potash One over. Tevens begonnen de Duitsers daar toen met de ontwikkeling van een heel nieuwe grote kalimijn met de naam Bethune. Vorig jaar oktober kon K+S melden dat de eerste kali uit Bethune was verscheept.

K+S stribbelde tegen overname Potash Corp.

De grote concurrent van K+S in Canada is Potash Corporation of Saskathewan, meestal kortweg Potash Corp. genoemd. De Canadezen deden in 2015 een overnamebod op K+S en hadden $ 8,8 miljard over voor de inlijving van de mededinger. De koers van het toen nog in de elite-index DAX genoteerde K+S-aandeel bereikte een niet meer geëvenaard hoogtepunt van € 37,38.

De markt zag de bundeling van de krachten in de kalisector wel zitten, maar K+S stribbelde tegen. Potash Corp. zag zich uiteindelijk genoodzaakt af te haken. Het aandeel K+S maakt sindsdien voornamelijk een zijwaartse beweging aan de beurs met een 52-weeks hoogtepunt op € 25,81. De laagste stand van de afgelopen 52 weken is € 18,98.

K+S streeft naar groei en resultaatverbetering

De inbedrijfstelling van Bethune in Canada zorgt momenteel niettemin voor een optimistische stemming bij het bedrijf. In de guidance die K+S gaf bij de cijfers van het 1ste kwartaal belooft het concern een ‘merkbaar’ hoger resultaat. Helaas voor K+S lag Bethune in juni een paar dagen stil wegens technische problemen en dat tempert de verwachtingen voor het 2se kwartaal. K+S is echter zoals gezegd ook een zoutmijnbouwbedrijf. Het zoutsegment is breed met producten voor gladheidsbestrijding en industriële doeleinden, waaronder ook de voedselproductie.

K+S wil hoe dan ook geen gezapig bedrijf zijn, getuige de vorig jaar gepresenteerde strategie ‘Shaping 2030’. Groei en resultaatverbetering is het doel dat in de komende ruim 10 jaar moet worden bereikt, onder meer door te focussen op de wensen van de afnemers, waar tot dusver primair werd gefocust op de productie.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.