Home

Achtergrond 5 reacties

‘Landbouw als de Oriënt-Express: iedereen is schuldig’

De binnenlandse mediakritiek op de landbouw staat in schril contrast met sommige lyrische bespiegelingen in de buitenlandse media.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver zei het in talkshow Jinek bijna achteloos. Sluit de kolencentrales (10 megaton) en krimp de veestapel in (nog eens 10 megaton minder CO2-uitstoot). Dan heb je al de helft van de doelstellingen uit de Klimaatwet gehaald.

Artikel gaat verder onder het Facebookbericht.

In een bijzin wordt de landbouw aan tafel als hoofdschuldige aangewezen. PvdA-leider Lodewijk Asscher framede lustig mee: “Mijn zoons komen thuis met de vraag: weet je wat de scheet van een koe betekent? Ze zijn inmiddels vegetariër.” Geen enkel protest aan tafel. Het is inmiddels een voldongen feit: landbouwbarbertje moet hangen. In een rechtstaat is meestal meer bewijs nodig voor een veroordeling van daders. Er zijn er meer.

Fipronil-rapport

De week zat de landbouw toch al niet mee omdat het Fipronil-rapport uitkwam. Conclusie van De Telegraaf: “Alle hoofdrolspelers hebben grote fouten gemaakt.” Volkskrant verwijst op gelijke manier: “Fipronil aan boord van de Oriënt-Express: iedereen schuldig aan eiercrisis.” Daarmee verwijzend naar het verfilmde boek van Agatha Christie. Commissievoorzitter Winnie Sorgdrager stelde: “De eiersector worstelde al jaren met het probleem van bloedluis. Ineens was er een wondermiddel. Er hadden toen bij de sector zelf alarmbellen moeten gaan rinkelen.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Trouw-onderzoek

Intussen blijft Trouw doorgaan met het uitmelken van het onderzoek De Staat van de Boer. Bijna elke onderzoeksvraag wordt een onderwerp. “De Staat van de Boer laat vooral een diep verdeelde boerenstand zien”, oordeelt de Wageningse emeritus hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg. “We moeten in het kleine Nederland niet het voedsel voor de halve wereld willen produceren. Ruim de helft van de boeren vindt dat het exportmodel op basis van schaalvergroting op langere termijn niet houdbaar is.”

‘Het frame van de buitenlandse media is duidelijk niet het frame van de binnenlandse’

De binnenlandse kritiek op de landbouw is voor sommige buitenlandse media een wonderlijke vorm van zelfkastijding. VisualPolitik EN gaat in een YouTube-filmpje (zie onderaan dit artikel) in op de vraag waarom Nederland agrarisch leider in de wereld is. Het is een loftuiting op onze landbouw. Als je niet genoeg oppervlakte hebt, zorg je er gewoon met technologie voor dat je hoge opbrengsten hebt. Het frame van de buitenlandse media is duidelijk niet het frame van de binnenlandse. De ene scheet is de andere niet.

Laatste reacties

 • info36

  Eigen nestvervuiling is een typisch Nederlands verschijnsel.

 • bankivahoen

  Vanuit de grachtengordel heeft de verspreiding plaatsgevonden: weg met ons, maak plaats voor anderen. Is een vreemde gedachtenkronkel die niet te stoppen lijkt. Wordt alleen steeds erger, boeren zijn bijna weg dan begint het treiteren van de gewone hardwerkende Nederlanders. Zie de aankomende energietransitie, tot 35000 per huis alsof het niets is. Meteen al een firma uit het niets die inruil daarvoor de grond onder je huis overneemt. Een akelige beweging die ons land steeds minder leuk maakt in te wonen .

 • Gat

  Jesse klaver, grootste dieptepunt van politiek Nederland . Hoe kan zo iemand zonder werk ervaring of kennis over dingen mee beslissen

 • 0064376

  Hoeveel megaton zullen hun eigen scheten opleveren?

 • agratax(1)

  Het (onmogelijke) antwoord op deze politieke acties is; "Stop 1 jaar alle landbouwactiviteiten". Honger en/of extreme prijsstijgingen voor eten doen wonderen bij de consumenten. Laten we eerlijk zijn de dames en heren in Den Haag zullen wel onze producten duurder maken, maar geen importheffingen instellen voor niet duurzame import. De Nederlandse bevolking zal door hun toedoen met schaalvergroting, die zijn weerga niet kent, worden geconfronteerd. Dit is juist wat ze niet willen. Maar dit hebben de Haagse Heeren al vaker gepresteerd. Ze leren kennelijk niet van hun fouten, zoals kinderen wel doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.