ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

JBS worstelt met leningen, politiek en corruptie

Boerderij volgt de ontwikkelingen van grote beursgenoteerde agrifoodbedrijven, zoals JBS.

De Braziliaanse onderneming JBS S.A., eigenaar van het merk Friboi, is de grootste rundvleesexporteur ter wereld. JBS is onderdeel van de holding J&F Investimentos en worstelt met de gevolgen van leningen, politiek en corruptie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wesley Batista, CEO van JBS, onderweg naar het gerechtshof in Sao Paulo om een verklaring af te leggen, 13 september 2017. - Foto: Reuters
Wesley Batista, CEO van JBS, onderweg naar het gerechtshof in Sao Paulo om een verklaring af te leggen, 13 september 2017. - Foto: Reuters

In 1953 begon José Batista Sobrinho (JBS) met de levering van vlees aan de restaurants die de maaltijden verzorgden voor de duizenden bouwvakkers die werkten aan de bouw van de huidige hoofdstad Brasília. Tussen 1970 tot 2001 groeide door overnames en investeringen de slachtcapaciteit naar 6.000 dieren per dag. In de volgende 5 jaar groeide de groep uit tot 21 bedrijven in Brazilië en 5 in Argentinië, met een slachtcapaciteit van 20.000 dieren per dag.

JBS in het kort

  • Hoofdkantoor in Sao Paulo, Brazilië
  • 400 productielocaties
  • Slachtcapaciteit 80.000 runderen, 14 miljoen kippen, 115.000 varkens per dag
  • Omzet € 45 miljard, winst € 144 miljoen

Groot aantal overnames

In 2007 ging de onderneming naar de beurs en kocht het Amerikaanse bedrijf Swift Company. Daarop volgden overnames in onder meer Australië en de Verenigde Staten.

Door een belang te kopen in Frangosul werd ook de Braziliaanse pluimveemarkt betreden. Door de overname in 2013 van Seara Brasil werd JBS wereldleider in de verwerking van pluimveevlees.

In Mexico en Brazilië werd Tyson Foods overgenomen gevolgd door de overname van Hillshire Brands Co. In 2015 nam JBS de varkensactiviteiten van Cargill Inc. en het Britse Moy Park over. Onder leiding van Wesley Batista, zoon van de oprichter, groeide de onderneming uit tot de grootste vleesverwerker ter wereld.

Leningen, politiek en corruptie

Wesley is, met zijn broer Joesley, eigenaar van de holding J&F Investimentos en J&F is voor 42 procent aandeelhouder van JBS. In 2007 ontving JBS voor € 2,5 miljard aan leningen van de nationale economische en sociale ontwikkelingsbank (BNDES). In 2016 werden de broers Batista door de federale politie opgepakt in verband met betrokkenheid bij fraude. Het betrof fraude bij vier pensioenfondsen van staatsbedrijven. Van alles wat J&F bij die fondsen leende, ging 18,5% naar politieke partijen in ruil voor gunsten. Joesley heeft toegegeven in de afgelopen 14 jaar € 110 miljoen aan steekpenningen te hebben betaald aan honderden politici. Beide broers zijn voorwaardelijk vrij, na betaling van een borgsom van € 430 miljoen.

Verkoop van onderdelen

Om de schuld van € 13 miljard te verminderen heeft JBS inmiddels Five Rivers Cattle Feeding en de zuivelonderneming Vigor verkocht. Moy Park van JBS werd verkocht aan het Amerikaanse Pilgrim´s Pride dat ook eigendom is van JBS. Verschillende bedrijven hebben interesse in de overname van de merken Seara en Friboi maar JBS weigert. BNDES bezit ruim 21% van de aandelen van JBS, maar door alle corruptieschandalen wil het daar van af.

Eind juni schoot de koers van de aandelen van JBS omhoog na berichten dat een investeringsfonds uit Qatar geïnteresseerd zou zijn in de overname van het BNDES-belang in JBS.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.