Home

Achtergrond 12 reacties

In de media: Twentse eikels en klimaatakkoord

In het klimaatakkoord komt de landbouw er relatief goed vanaf volgens de media. Maar kan het toch zo zijn dat we eikels moeten gaan eten?

De klimaattafels hebben hun werk gedaan. “Pijnlijke maatregelen over hervorming van de landbouw worden vooralsnog vermeden”, schrijftTrouw. Landbouw komt er relatief goed af. Gebouwde Omgeving moet met 3,5 megaton CO2 uitstoot minder rekenen. Zet dat af tegen energie (20,2 megaton), industrie (14,3 megaton) en mobiliteit (7,3 megaton). De uitdagingen daar liggen nog vele malen hoger. Maar directeur Consumentenbond Bart Combée waarschuwt in Trouw: “The devil is in the detail. Het echte werk nog moet beginnen.” Overall constateren de media nog veel open eindjes in het akkoord.

‘Als we voorwaarden stellen aan boeren moet daar iets tegenover staan’

Failliet systeem

Dan is rijksgebouwenmeester Floris Alkemade in de Volkskrant veel explicieter. Volgens hem vertoont het platteland ‘alle kenmerken van een ‘failliet systeem'. Boeren moeten stoppen omdat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden, de plattelandsbevolking vergrijst. “Het is een doos van Pandora”, aldus Alkemade. “We hebben in Nederland een enorm efficiënt landbouwsysteem opgebouwd, maar de maatschappelijke prijs die we ervoor betalen, is torenhoog.” Berno Strootman, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, vult aan: “70% van ons land is boerenland. Dat stellen wij als maatschappij beschikbaar aan boeren om te beheren en voedsel op te produceren. Daarin zijn ze doorgeschoten. Het evenwicht is zoek.” Wat Strootman betreft is het tijd voor een ‘new deal’ tussen boeren en maatschappij. “Als we voorwaarden stellen aan boeren moet daar iets tegenover staan. Boter bij de vis, zou ik zeggen.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Twentse eikels

In de prijsvraag Brood & Spelen is een zoektocht gestart naar alternatieven voor boeren en grondeigenaren: ontwikkel vernieuwende perspectieven voor het platteland. De prijswinnaars zijn bekend, zo meldt de Volkskrant. Van een permacultuur, Michelinster-boeren en de consument als mede-eigenaar van de boerderij tot Twentse eikels. In dat laatste voorstel moeten we eikels gaan eten. Eikenmeel bevat evenveel energie als tarwemeel. Het idee is om op een 5 hectare groot gebied bij Weerselo (Ov.) eikenbomen aan te planten voor consumptie. Melkveehouders kunnen zich aansluiten door eikenbomen te planten langs hun weiden. Kans is vrij klein dat dit aan de klimaattafel als serieus onderwerp aan bod is gekomen om de landbouw te vernieuwen.

Laatste reacties

 • Alco

  De landbouw heeft als enige part nog deel aan de klimaatsverandering.
  Landbouw is altijd circulair.
  Maar het zal wel de enige groep worden waarnaar gekeken worden.
  Alle anderen doen loze beloftes die ze toch niet waar kunnen maken.
  Maar de politiek zal daarover blijven zwijgen omdat het hen zelf treft.

 • ghsmale

  Dhr. Strootman draait het om, de maatschappij stelt de grond niet beschikbaar, dat doen de boeren tot nu toe nog zelf.
  De meesten zijn al jaren eigenaar, ze kunnen het ook vol zetten met zonnepanelen ipv voedsel te verbouwen
  We zijn mooi klaar met zulke rijks adviseur

 • el

  Dacht dat eikels giftig zijn voor mensen, of is dat een manier om de overbevolking terug te dringen?

 • koestal

  De boeren wordt van alles wijs gemaakt ,Schiphol en Rotterdam komen er goed af !

 • Zijn die twee rijksvoorlichters klonen van Joop den Uyl , die had ook zulke plannen met eigendommen van een ander!

 • hollandagri

  die vent draait inderdaad de zaken om ,' dat stellen wij als maatschappij beschikbaar', sorry , wordt het niet een tijd dat die gek zijn woorden terug neemt . of moeten we onze eigendomsgrond in gaan leveren aan die staalinachtige practijken????

 • Achso

  Nederland is knap van het padje af.. ‚dit stellen wij als maatschapij beschikbaar‘ WOW wat een opmerking!!

 • Bennie Stevelink

  Dat deze reactie afkomstig is van twee personen die zich bezig houden met de leefomgeving maakt duidelijk waar het in werkelijkheid om gaat: niet om milieu maar om de recreatieve waarde van het platteland.

 • farmerbn

  Die Strootman is vast van een heel linkse partij.

 • landboer

  Zullen wel varkens geweest zijn die eikels willen eten... Onvoorstelbaar wat een onzin ,het moet nog maar een jaar droog blijven ,krijgen ze misschien enig besef van de werkelijkheid!
  Beschikbaar stellen? Moest de grond wel allemaal zelf aankopen, was niemand die het beschikbaar stelde! Communisme!

 • agratax(1)

  De geleerde heren suggereren dat de maatschappij via het beschikbaar stellen van grond aan boeren de boeren ondersteund. Ik denk al vele jaren dat de boeren de maatschappij subsidieert met voedsel dat onder de kostprijs in de schappen ligt. En dan nu concluderen dat de landbouw, die alles uit de kast haalt om de maatschappij via te goedkoop voedsel te voorzien van alle luxe nu te beschuldigen van alles wat er in hun ogen mis gaat op het platteland en met het milieu. Afschuwelijk arrogant van deze goed betaalde "specialisten".

 • veldzicht

  Zo wordt er nu eenmaal gedacht in linkse kringen,De SP riep in de zeventiger jaren al de grond is van ons allemaal,ze komen niet voor niets uit de communistische partij .Als je geen land hebt is het wel leuk om zeggen laat die boeren hun land maar verdelen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.