Home

Achtergrond

‘Ik ben alles behalve rechter’

Agrarisch coach begint met telefonische hulplijn. De nieuwe hulplijn voor boeren wordt al vaak gebeld. Initiatiefnemer is Paulien Hogenkamp uit Wierden (Ov.). Zij of een van haar collega’s neemt de telefoon op. “Er is meer nodig dan alleen een luisterend oor.”

“Ik ben geen psycholoog, schrijf dat woord alsjeblieft niet op. Een psycholoog behandelt mensen met een ziektebeeld; als agrarisch coach begeleid ik boeren die – zo noemen ze dat zelf vaak – ‘de kop vol hebben’.”

Paulien Hogenkamp: “In de agrarische sector liggen mijn roots.” - Foto: Michel Velderman
Paulien Hogenkamp: “In de agrarische sector liggen mijn roots.” - Foto: Michel Velderman

Het is een wirwar in hun bovenkamer, ze gaan elke dag gewoon weer de stal in, maar voelen zich ellendig en maken om de haverklap ruzie met hun vrouw. Als coach luister ik vooral, vraag door – samen gaan we op zoek naar de mogelijke oorzaken.

Eerste stap naar een nieuw leven

Nee, ik geef geen oplossingen. Ik vertrouw voor 100% op de zelfredzaamheid van mensen. Ik help wel om de kop leeg te krijgen. Ik zie de pijn op een gezicht als sommige herinneringen worden opgehaald. Juist dan vraag ik door. Dan komen er soms tranen los. Is helemaal niet erg, integendeel. Het uitspreken van verdrietige ervaringen is de eerste stap naar een nieuw leven.

‘Vroeger vond je alles goed en nu kies je je eigen pad’

Stap voor stap krijgt zo iemand de regie over zijn leven terug. Elk gesprek worden ze krachtiger. Dat is soms best lastig voor de omgeving. ‘Vroeger vond je alles goed en nu kies je je eigen pad’, horen ze dan zeggen. Hoort er allemaal bij.

Bij het eerste gesprek hoor ik vaak: ‘ik wil weer de oude worden’. Ik zeg dan: “Dat is dan jammer, maar dat gaat je met mij niet lukken.” Mijn streven is juist dat iemand zichzelf wordt. Dan wordt het leven alleen maar mooier.

4 telefoontjes per dag

Samen met mijn collega’s zijn we met de telefonische hulplijn voor boeren begonnen, de vertrouwenslijn. Er bestond vroeger zo’n lijn, maar die is er allang niet meer. Ik werk hier met een groep agrarisch coaches en we merken dagelijks dat er veel behoefte is aan zo’n eerste contactmogelijkheid. We zijn net gestart en we krijgen gemiddeld 4 telefoontjes per dag. Iemand die belt, krijgt een professional aan de lijn.

‘Zeker weten, dit komt uiteindelijk goed, ook al is de uitkomst ongewis’

Ik kom juist terug van een bezoek aan een gezin. De boerin had eerder deze week via onze vertrouwenslijn contact gezocht. Het ging niet meer, vader en zoon hadden steeds vaker ruzie, iedereen was aan het einde van zijn Latijn. De partner van de zoon was al vertrokken. De boerin had de durf om ons te bellen. En vervolgens hadden vader en zoon toegestemd dat ik langs kwam.

Zeker weten, dit komt uiteindelijk goed, ook al is de uitkomst ongewis. Het gaat er niet om wie gelijk heeft. Ik ben alles behalve een rechter die een oordeel velt. Mijn doel is om de communicatie op gang te brengen. Dat kan het leven een verrassende wending krijgen. Voor de vader, de zoon en ongetwijfeld ook de moeder.

Professionaliteit om boeren te begeleiden

“Je praat hier toch met niemand over?”, is regelmatig de vraag tijdens de eerste ontmoeting. Doe ik natuurlijk niet. Na afloop van het traject vertellen ze hun ervaringen vaak breeduit. Dan mag iedereen weten dat een van ons is langs geweest en wat dat heeft opgeleverd. Ze staan met naam en toenaam op onze website. Ik ben apetrots op die mensen!

‘Ik spreek de taal van de boeren en snap hoe ze in elkaar zitten’

Ik ben opgegroeid op een gemengd bedrijf met varkens en koeien. Mijn broer is met de boerderij verder gegaan. 10 jaar heb ik op zijn bedrijf gewerkt, later ben ik overgestapt naar een veevoerbedrijf. In de landbouw liggen mijn roots, ik spreek hun taal, snap hoe boeren in elkaar zitten. Nog belangrijker, ons team heeft de professionaliteit in huis om boeren te kunnen begeleiden. Er is meer nodig dan alleen een luisterend oor.

Waardevolle gesprekken

Weet je waar ik echt op hoop? Dat persoonlijke ontwikkeling een vanzelfsprekendheid wordt in de landbouw. Werknemers krijgen een loopbaantraject aangeboden, elk jaar praten ze met hun chef over hun wensen en doelen voor komend jaar. Collega’s vragen: “Wat kijk je sip, wat is er aan de hand?” Een boer is vaak alleen en ploetert door. Ook als hij zichzelf niet goed voelt. Gesprekken met een professionele coach zijn dan echt waardevol.”

Vertrouwenslijn: 085 – 130 34 30

Of registreer je om te kunnen reageren.