Home

Achtergrond

Fors koersherstel Braziliaanse slachterij BRF

De koers van het Braziliaanse slachterijconcern BRF steeg deze week fors, nadat het eind juni een ambitieus plan aankondigde om het concern te herstructureren.

Circa $ 1,3 miljard (€ 1,1 miljard) moet dat op gaan leveren. Onderdeel van het plan is het verkopen van een deel van de activiteiten en slachterijen in Thailand, Europa en Argentinië. Ook de verkoop van onroerend goed en minderheidsbelangen moet geld opleveren om de schuldenberg van het bedrijf te verkleinen. Met een plus van 12% op maandag 2 juli en nog eens ruim 32% op de dag erna is een groot deel van de verliezen van de afgelopen weken ingelopen.


BRF wil zich concentreren op de hoofdmarkten Brazilië, Azië en moslimlanden. Volgens nieuwssite Just-food gaat BRF 9 slachterijen sluiten in Argentinië, 5 in Thailand en gaat het in Europa om de slachterijen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Forse koersdaling voor Associated British Foods

Associated British Foods (ABF) kreeg vorige week al een flink koersdaling voor de kiezen van ruim 3%. Op donderdag 5 juli kwam daar nog een forse daling bij door een waarschuwing van het bedrijf dat de lage suikerprijzen in de EU tot een lagere winst gaan leiden in de suikertak British Sugar.

De moedermaatschappij van British Sugar en budgetkledingketen Primark sprak wel de verwachting uit dat de lagere winsten op suiker gecompenseerd worden door hogere winst bij Primark. Analisten plaatsten daar her en der wel vraagtekens bij, meldde onder meer persbureau Reuters, en dat had tot gevolg dat in de ochtend de koers met meer dan 4,5% daalde op 5 juli.

Ook Südzucker ziet koers dalen

De Duitse suikergigant Südzucker zag afgelopen week de koers ook fors dalen met 5,4% en die tendens bleef ook deze week aanhouden. De eindkoers van woensdag 4 juli ligt met € 13,20 ruim 15% onder de koers van begin dit jaar en is ten opzichte van de laatste piek in januari 2017 vrijwel gehalveerd.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.