Home

Achtergrond 1 reactie

‘Elk verhaal heeft twee kanten’

Melkvee- en varkenshoudster Suzanne Ruesink is door de promotieorganisatie Team Agro NL benoemd tot boerenambassadeur van Gelderland. Een ding weet ze zeker. “Als ambassadeur wil ik niet alleen zenden, maar ook luisteren.”

Ze is er eigenlijk nog steeds een beetje beduusd van. Opeens is Suzanne Ruesink (32) boerenambassadeur in de provincie Gelderland. Blijkbaar is opgevallen dat ze regelmatig in de media opduikt en dan mooi over haar eigen bedrijf kan vertellen. Anderen vinden dat ze dat best goed doet. Ze wordt er bijna verlegen van. Nou mag ze als ambassadeur namens alle boeren en tuinders in Gelderland, zoals ze het zelf omschrijft, ‘het echte boerenverhaal’ vertellen. Is ze best trots op. En ze heeft er ontzettend veel zin in.

Eerlijk en begrijpelijk verhaal

Aan Ruesink de taak om komende jaren een eerlijk en begrijpelijk verhaal over het boerenleven te vertellen. Hoe ze dat gaat invullen? Tja, dat komt allemaal wel. Als ze straks collega’s in de 11 andere provincies heeft, dan gaat ze samen met hen ideeën uitwerken. Ze weet trouwens al wat ze op de eerste vergadering van de 12 ambassadeurs gaat inbrengen. ‘Collega’s, laten we niet alleen gaan zenden, maar vooral ook luisteren.’ Want ze wil als boerenambassadeur niet bekend staan als een alleswetende dominee die het allemaal wel weet.

Suzanne Ruesink: “Burgers hebben ook ideeën over wat er goed en niet goed gaat in de landbouw.” - Foto: Hans Prinsen
Suzanne Ruesink: “Burgers hebben ook ideeën over wat er goed en niet goed gaat in de landbouw.” - Foto: Hans Prinsen

Burgers hebben ook ideeën over wat er goed en niet goed gaat in de landbouw, weet ze uit ervaring. “Kom maar op, gaan we samen kijken of we dat idee op onze boerderijen kunnen uitwerken.” Ruesink wil verbinden. Of deze redacteur dat woord in ieder geval in het artikel wil opnemen.

Ze wordt er niet moe van om voor de zoveelste keer uit te leggen hoe het nou zit met antibiotica en weidemelk

Ruesink heeft samen met haar ouders een bedrijf met 175 koeien en ruim 3.300 vleesvarkens in de Achterhoek. In juni organiseren zij altijd de Farm & Country Fair. Dit jaar alweer voor de 23e keer. Daar komen duizenden mensen op af. Mede daarom heeft het Team Agro NL – de club die promotieactiviteiten vanuit de landbouw wil bundelen en versterken – haar als ambassadeur benoemd. Ruesink staat tijdens die fair honderden mensen te woord. Ze wordt er niet moe van om voor de zoveelste keer uit te leggen hoe het nou zit met antibiotica en weidemelk.

Boerderij is kleine gemeenschap

Ze is apetrots op haar eigen bedrijf. Dat wil ze als ambassadeur ook uitstralen. Het begint allemaal met liefde voor dieren en grond. Maar zeker ook liefde voor mensen. In het weekend loopt een groep vrijwilligers op haar boerderij rond. De een sleutelt aan een trekker, de ander helpt met melken. De boerderij is dan een kleine gemeenschap waar iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft. Daar wordt zijzelf ook blij van. Machtig mooi om te zien dat een kantoorman geniet van zijn vuile handen.

Eenzijdige verhalen in het journaal

Ze komt regelmatig in een supermarkt. Ze ziet mensen minutenlang etiketten bestuderen en even later net zo makkelijk Iers rundvlees in hun wagentje gooien. Als ambassadeur wil ze straks graag vertellen dat voedsel uit Nederland echt hartstikke veilig is. En lekker. Tja, er gaat weleens wat mis. Maar dan komen er weer eenzijdige verhalen in het journaal. Elk verhaal heeft twee kanten heeft ze van haar ouders geleerd. De boerenkant komt echter nauwelijks aan bod.

‘Eigenlijk zou iedere boer ambassadeur moeten zijn’

Veel luisteren, maar natuurlijk ook vertellen. In Jip-en-Janneke taal. Dat wordt nog een hele uitdaging. Soms mag je maar 3 zinnen uitspreken in de microfoon. Moet dan maar. De korte versie blijft langer hanger dan de uitgebreide, weet ze uit ervaring. Vooral geen moeilijke woorden gebruiken. Fosfaat is in gewone mensentaal mest, om maar een voorbeeld te noemen.

Eigenlijk zou iedere boer ambassadeur moeten zijn, vindt Ruesink. Velen zijn dat ook. Maar er zijn ook boeren die er helemaal niet gelukkig van worden om met burgers te praten. Vindt ze prima, iedereen moet vooral doen waar hij goed in is. Zij vindt het juist leuk om met mensen te praten. En inderdaad, ook met journalisten. Daar geniet ze van.

Eén reactie

  • farmerbn

    Niet te veel luisteren naar mensen die toch niet willen. Zeker luisteren naar de overigen en vooral veel zenden en overtuigen. Gaan ze steeds weer op je teen staan , met zachte dwang ze eraf slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.