Home

Achtergrond 6 reactieslaatste update:10 jul 2018

De feiten rondom Eurofins

Het onderzoek van Boerderij waaruit blijkt dat de bodemanalyses van laboratorium Eurofins mogelijk ongeldig zijn voor mestwet, leidde tot veel vragen en soms ook boze reacties. Het laatste is begrijpelijk, alweer ellende over boeren, maar hier wijst toch echt de vinger naar Eurofins. De feiten op een rij.

De redactie van Boerderij startte begin 2018 een groot vergelijkend onderzoek om uit te vinden waarom boeren in de praktijk soms grote verschillen in hun bodemanalyses aantreffen. Dat is gedaan door alle erkende bodemlabs hetzelfde grondmonster te laten analyseren.

Tijdens dit onderzoek stuitte Boerderij op het feit dat het bodemlab Eurofins Agro het P-Al-getal via een nieuwe methodiek bepaalt, Near InfraRed Sensing (NIRS) genoemd.

Geen officiële toelating

Uit navraag bij zowel RVO.nl als de Raad van Accreditatie blijkt dat Eurofins’ goedkopere methode geen officiële toelating heeft. Onwetende boeren kunnen hiervan de dupe worden, omdat de bodemanalyses van Eurofins Agro dan mogelijk niet rechtsgeldig zijn voor de mestwet. Boerderij legde dit feit meermaals ruim voor publicatie voor aan Eurofins.

De Raad van Accreditatie bevestigt dat de NIRS geen officiële toelating heeft. RVO.nl zegt vervolgens niet te kunnen beoordelen wat de precieze juridische status is van de NIRS-monsternames, dan alleen dat de methode niet is erkend.

Onverantwoord groot risico

Na publicatie verwijst Eurofins via hun website naar een onderzoek dat de gelijkwaardigheid van de nieuwe NIRS-meetmethode aantoont vergeleken met de standaard chemische analysemethoden. Los van het feit dat het om een eigen onderzoek van Eurofins gaat, draait het hier niet om. De kwestie is dat een gerenommeerd en officieel erkend bodemlab, op een voor zowel landbouwkundig als voor de mestwetgeving zeer belangrijk onderdeel, namelijk het vaststellen van het fosfaatgehalte in de bodem, een niet officieel toegelaten analysemethode toepast. Voor Boerderij is dit alles een belangrijke reden om dit feit naar buiten te brengen. Eurofins neemt hiermee een onverantwoord groot risico, want de gevolgen kunnen groot zijn.

Medeauteur: Jan Vullings

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Marc Calon nagelde ‘ uit belang van de sector’ de. boeren aan de schandpaal bj de I&R affaire. Achteraf storm in een glas water maar de schade is onherstelbaar. Boerderij flikt hetzelfde kunstje. Ongehoord brutaal!

 • Alco

  Zo is het goed gebracht Boerderij.
  Waarom niet direct op deze toon.

 • Bennie Stevelink

  Het probleem is dat Eurofins in feite de borging van onderzoeksresultaten opblaast. Als de overheid toestaat dat Eurofins een niet-geaccrediteerde methode gebruikt heeft dat een precedent werking. Andere laboratoria kunnen hier het recht aan ontlenen ook niet-geaccrediteerde methoden te gebruiken. Welke onafhankelijke borging is er dan nog?

 • Peet1212

  Dit hadden boeren zeker ook moeten weten voor ze met Eurofins in zee gingen???
  Wordt hier langzaam aan wel heel erg moe van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • lindenhof

  Kloppen de residu analyses van landbouwproducten door Eurofins dan wel? Deze vallen bij dit lab ook hoger uit door een andere werkwijze dan andere lab's

 • 200113528

  bij eurofins zijn alle fosfaat analyses ook hoger als bij collega labs. als ze volgens de norm bemonsterde was er geen een s een overschot van fosfaat volgens mij en dus ook geen werk meer voor hen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.