Home

Achtergrond 10 reacties

Crisisberaad in Duitsland vanwege droogte

De regeringen van de Duitse deelstaten en het landbouwministerie in Berlijn overleggen dinsdag 31 juli over maatregelen die nodig zijn in verband met de droogte.

De nadelige gevolgen van de droogte worden voor de boeren met de dag duidelijker. Alleen al in Nedersaksen – landbouwdeelstaat nummer 1 met koploperposities in diverse takken van de veehouderij en akkerbouw – voorziet sectororganisatie Landvolk opbrengstverliezen ter waarde van ‘miljarden’. Daarbij gaat het niet alleen om de akkerbouw, maar ook om ruwvoervoorraden.

Op individueel deelstaatniveau, zoals in het oostelijke Thüringen, wordt al gepleit voor substantiële steunmaatregelen. Tot dusver ontbreekt echter een bestandsopname voor Duitsland als geheel, maar die wordt dinsdag opgesteld. In de noordelijke helft van de Bondsrepubliek is de droogte het ergst, zo bevestigen grondkaarten die worden gemaakt door de Deutsche Wetterdienst (DWD), de tegenhanger van het KNMI.

Al 14 weken droogt in Scandinavië

In Scandinavië is de droogte bezig met de 14de week. In Zweden en Noorwegen hebben de regeringen zich al bereid getoond om financieel bij te springen voor de boeren. In Denemarken beperkt zich de hulp tot nu toe tot flexibilisering van de regels voor ruwvoertteelt op braakliggend areaal. De sectororganisaties pleiten voor meer, zij het vooralsnog voorzichtig, ondanks de catastrofale resultaten in de graan- en ruwvoerteelt.

Aardappelen lijden onder droogte in Groot-Brittannië

In vrijwel geheel Groot-Brittannië hebben aardappelen veel te lijden onder de droogte. Voor iets minder dan de helft van het areaal is irrigatie beschikbaar maar dat wordt, bijvoorbeeld wegens het niet beschikken over vergunningen, lang niet altijd toegepast. Ook in gebieden waar wel beregend wordt, blijft er een watertekort bestaan. In overige velden loopt het gewas steeds meer schade op, meldt het aardappelschap AHDB Potatoes. Het schap heeft de schatting van het totale Britse aardappelareaal uitgesteld omdat er door het late poten nog niet voldoende opgaven binnen zijn.

In Engeland lijken de opbrengsten bij wintergerst en koolzaad alleszins mee te vallen

In Engeland lijken de opbrengsten bij wintergerst en koolzaad alleszins mee te vallen. Wintergerst levert gemiddeld rond de 8,5 ton tot 9 ton per hectare op terwijl dat bij koolzaad tussen de 3,6 en 4,4 ton per hectare ligt. De eerste oogsten van tarwe leveren echter lagere rendementen op dan in vorige jaren. Britse akkerbouwers melden daarbij dat de aanhoudende droogte meer schade heeft aangericht dan ze oorspronkelijk hadden gedacht.

Wales waarschuwt voor een dreigend tekort aan ruwvoer

In Wales wordt gewaarschuwd voor een dreigend tekort aan ruwvoer. In de winter is door de barre weersomstandigheden veel gebruikt maar nu het weer naar het andere uiterste is doorgeslagen, is er haast geen gras meer op de velden te vinden, zegt voorzitter Glyn Roberts van de Farmers Union of Wales. “Beekjes, bronnen en zelfs de rivieren drogen op, grote stukken weide zijn verbrand en niet te begrazen. Dat betekent dat we tegen de herfst extreem lage hoeveelheden voer klaar hebben liggen.”

Ook Ierland kent ongekende droogte en hitte. De Ierse boerenbond vraagt actie van de regering.

Droogte leidt tot landbouwcrisis in België

In Vlaanderen leidt de droogte tot een crisis in de landbouw. In West- en Oost-Vlaanderen geldt sinds vorige week een verbod om overdag te beregenen. Water onttrekken uit onbevaarbare waterwegen is eveneens verboden. Die maatregelen zijn genomen in overleg met de boerenbonden, meldt het Algemeen Boerensyndicaat.

Mede-auteur: Ruud Peijs

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • diekmann

  In Nederland gaan ze gewoon op vakantie

 • groot boerdam

  Laat het maar nog ff duren eens kijken of ze de boeren nog kunnen waarderen!

 • deB.


  Hier zie je niemand meer in de polder, alle zogenaamde wijsneuzen zijn met vertier, en lullen over ons, maar het interesseerd ze geen zak at the moment.

  Het gaat hier ook fout, tot half augustus al geen regen, 30 graden.

 • Maas1

  Makkelijk hè even wat pakken bij de super! Maar blijft dat onder deze weers omstandigheden ook zo!
  Boeren zorgen voor u eten maar kunnen we dat onder deze omstandigheden nog!

 • koestal

  De aardappels zullen duur worden,dat zal de consument merken

 • koestal

  Het begint op een ramp te lijken,vooral in Duitsland.

 • husky007

  De prijs van de friet gaat weer omhoog en zal niet meer dalen.

 • Alco

  Ja husky. misschien gaat de prijs per kilo wel van 6 cent naar 30 cent voor de boer.
  In een kilo zitten zes zakjes patat die misschien wel 25 cent per zak duurder worden.
  Tel uit de winst voor de retail.

 • Maas1

  Alle of in de zuigende werking van de prijsvorming van de grondstoffen zullen niet direct goedkoop worden,uiteindelijk zal dat ook gevolgen hebben voor het vlees en de melk en zo voort en niet alleen meer voor het patatje op de hoek.

 • Gat

  Dat Mar 6 weken door droogt! Alles naar de gvd. Hier in Nederland willen ze het niet erkennen als ramp, anders moeten ze boeren gaan steunen. En dat willen ze niet!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.