Home

Achtergrond

China en VS drijven olieprijs op

De Brent-prijs voor een vat ruwe olie was donderdagochtend 26 juli op het hoogste niveau in 10 dagen. De olieprijzen lijken langzaam uit het dal te klimmen. De oorzaak hiervan is te vinden in zowel de VS, China als Saoedi-Arabië.

Aan het begin van de week steeg de olieprijs 2% door uitspraken van de Amerikaanse president Trump over Iran. Oplopende spanningen tussen de oliestaat en de VS is een potentieel gevaar voor het olieaanbod. Stijgende prijzen zijn het gevolg, vertelde een analist van PVM Oil Associates aan persbureau Reuters.

De VS zorgde nog voor een andere verrassing op de markt. Analisten voorzagen een kleine intering van de nationale voorraden ruwe olie met 2,3 miljoen vaten. De afname van 6,1 miljoen vaten, die de Energy Information Administration bekendmaakte, had niemand zien aankomen. De Amerikaanse voorraad is daarmee minder dan 405 miljoen vaten, de kleinste stock sinds februari 2015. Deze verrassing kan weer een daling van de prijs betekenen.

Verdere prijsstuwende ontwikkelingen

Positieve economische ontwikkelingen aan het Chinese front stemmen de markt positief. De Chinese centrale bank heeft laten weten de economie te willen stimuleren, wat de potentiële vraag naar olie laat oplopen.

Aan de aanbodkant zorgt Saoedi-Arabië voor een lichte prijsstijging. Een aantal olietankers wordt vastgehouden in de Rode Zee. Eerder deze week zijn namelijk olietankers voor de kust van Jemen aangevallen door de Houthi-beweging. Via deze route worden naar schatting 4,8 miljoen vaten per dag verscheept naar de VS, Europa en Azië.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.