Home

Achtergrond

Brexit-ruzie laat Britse pond vrijwel ongemoeid

Met een flinke ruzie zijn deze week een paar voorstanders van een harde Brexit uit de Britse regering verdwenen. Opmerkelijke genoeg had het gedoe weinig invloed op het Britse pond.

De wisselkoers gaat sinds half juni geleidelijk omlaag van iets meer dan 0,874 GBP per euro naar 0,884 GBP per euro op 11 juli. Het lijkt wel of financiële markten relatief onbewogen blijven onder alle perikelen.

Vertrokken zijn de minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson en Brexit-minister David Davis. Ook na het vertrek van beide ministers ging het geruzie in de Conservatieve Partij van premier Theresa May verder en vertrokken vicevoorzitters uit de partij. May stuurt aan op een zogenoemde zachte Brexit en heeft daarvoor een plan gepresenteerd. Dat komt erop neer dat voor goederen een soort vrijhandelsovereenkomst moet komen met de EU en voor de dienstensector het Verenigd Koninkrijk (VK) een meer zelfstandige koers gaat varen.

Daarmee lijken een paar praktische bezwaren op het eerste gezicht te overwinnen, zoals de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar het is de vraag in hoeverre de EU akkoord gaat met dergelijke voorstellen. Tot nu toe houdt EU-onderhandelaar Barnier strak vast aan de officiële EU-lijn. En die komt erop neer dat het geen ‘cherry picking’ is, oftewel het gaat geen Brexit worden waarbij het VK naar believen kiest wat het beste uitkomt.

Gezien de verschillende inzichten is het nu wachten op volgende conflicten in het VK en tussen het VK en de EU.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.