Home

Achtergrond

ADM: Amerikaans concern groot in agrarische handel

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals ADM.

Archer Daniels Midland, kortweg ADM, is een Amerikaans agriconcern. Het bedrijf is groot in de handel en verwerking van granen en oliezaden. Samen met Bunge, Cargill en Louis Dreyfus behoort ADM tot het zogenoemde ABCD-kwartet van grootste agriconcerns ter wereld.

  • Hoofdkantoor: Chicago, Verenigde Staten
  • Omzet: $ 60,8 miljard
  • Wereldwijd 31.000 werknemers
  • Actief in 170 landen

Het bedrijf is opgericht in 1902 toen de heren Archer en Daniels een bedrijf in de verwerking van lijnzaad startten. In 1923 nam Archer-Daniels het bedrijf Midland Linseed over, en zo ontstond Archer Daniels Midland Company. Een jaar later ging het bedrijf naar de beurs in New York. In de jaren erna breidde het bedrijf de activiteiten uit met graan, soja en andere grondstoffen. ADM is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat actief is in meer dan 170 landen met 31.000 werknemers. In 2017 had het bedrijf een omzet van $ 60,8 miljard (€ 52,6 miljard). Het grootste deel van de omzet komt van de handel in agrarische grondstoffen. Zo’n 30% van de omzet word gegenereerd door sojabonen en sojabonenmeel.

Juan Luciano, CEO van ADM. - Foto: Reuters
Juan Luciano, CEO van ADM. - Foto: Reuters

Sterk resultaatgericht en strategisch leiderschap

CEO van ADM is Juan Luciano. Hij kwam bij het bedrijf in 2011 en werd CEO in 2015. Voordat hij bij ADM kwam, werkte hij sinds 1996 bij DowDuPont. Hij heeft bij ADM een reputatie opgebouwd van sterke resultaatgerichtheid en strategisch leiderschap.

Productielocatie sojabonen in Rotterdam

In Nederland is ADM één van de belangrijkste verwerkers van oliehoudende zaden. In Europoort Rotterdam heeft het bedrijf een productielocatie die sojabonen verwerkt. Die locatie heeft het agriconcern in 1986 gekocht. Vanuit Europoort worden eiwitconcentraten uit soja voor veevoer over de hele wereld verscheept. Daarnaast heeft ADM in Amsterdam een kenniscentrum voor diervoeding. Er werken zo’n 800 mensen voor ADM Netherlands.

In het begin van het jaar kwam ADM in het nieuws omdat het een bod zou hebben gedaan op concurrent Bunge. Eerder had het Zwitserse bedrijf Glencore al een bod gedaan. De handelsbedrijven zochten naar oplossingen om de druk van kleine marges door een wereldwijd graanoverschot te boven te komen. De onderhandelingen tussen Bunge en ADM liepen vast en er kwam geen overname.

Dieptepunt koers in oktober 2015

De afgelopen 5 jaar varieerde de koers van ADM van $ 31,16 tot $ 53,69 per aandeel. Het dieptepunt werd bereikt in oktober 2015. Toen verkocht ADM zijn cacaobusiness aan het bedrijf Olam International voor $ 1,2 miljard. Na deze bekendmaking kwam de koers in een vrije val tot het laagste punt in 5 jaar. Het hoogtepunt in december 2014 kwam juist nadat ADM bekendmaakte de cacaodivisie te verkopen. Waar beleggers blijkbaar eerst positief waren over de deal, kwamen ze daar later op terug.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.